Українське весілля: Як влаштувати свято в етнічному стилі

Українське весілля: Як влаштувати свято в етнічному стилі
Фотографії: Весільне агентство Саші Дергоусової

Весільний блогер Саша Дергоусова дала поради, як влаштувати сучасне українське весілля.

Поделиться:

Весілля - це важливий ритуал в культурі нашого народу. Підтвердженням є безліч весільних традицій, які живі й донині. Але важливо розуміти, що коли мова йде про весілля в українському стилі, то мається на увазі досить сучасне та душевне свято, без дивних конкурсів, тамади і сумнівних картинок, з якими асоціювалися українські весілля. Головна перевага весілля по-українськи - це, в першу чергу, поєднання народного романтизму, традицій, єдності з природою і багатства декору.

Дуже красива і зворушлива пара Насті й Антона мріяла про оригінальну стилістику і душевність з вкрапленнями народних традицій на своєму весіллі. Тож, розпорядники Весільного агентства Саші Дергоусової запропонували їм етнічне прочитання модного «бохо-шику». Таке рішення стало ідеальним варіантом і, в підсумку, вразило не тільки пару, але й усіх присутніх гостей.

Вразили яскравість фарб і ретельна деталізація всіх предметів оздоблення у декорі в українських традиціях. Наприклад, для весілля наших героїв команда декораторів працювала 5 днів на монтажі і витратила близько 400 м² живого газону, 8 км ниток для створення гігантських вишивок, 500 м тканини для оформлення шатра, старовинні українські килими, близько 1000 книг і безліч інших атрибутів.

Порада:

Як декор для українського весілля доречні: глиняний посуд та іграшки, вінки з квітів, плетені меблі, строкаті стрічки, вишиті скатертини і рушники, панно, ляльки-мотанки. Одним словом, все, що асоціюється з українською етнікою.

На святі Насті і Антона зона зустрічі гостей була виконана організаторами Агенції в традиційному українському стилі: дерев'яний стіл на бочках, калина, керамічний посуд. Незвичайним елементом в його оформленні став мох.

Порада:

Обирайте прості квіти для флористичного оформлення, ідеально підійдуть польові. Головне - це витримати єдиний стиль, щоб при буянні фарб загальна картина виглядала гармонійною і завершеною.

Природну арку для церемонії, що розташувалася в розарії, прикрашали гірлянди з лампочками, а для гостей були передбачені, замість звичних стільців, лавки із м'якими подушками. Дорогу до арки встеляли українські килими, створюючи гармонію з іншими зонами і забезпечуючи загальну атмосферу затишку і гармонії.

Своєрідне рішення, що підкреслило стилістику бохо: стільці абсолютно різного виду, які гармонійно перегукуються по всьому периметру зони бенкету.Фотозона на святі складалася з тюків сіна, прикрашених українськими атрибутами й іншим декором.

Особливою популярністю на весілля Насті і Антона користувався незвичайний майстер-клас з виготовлення «ляльок-мотанок». Це рішення стало не просто прекрасною розвагою. Кожен гість міг змайструвати собі або молодим подарунок власними руками на пам'ять.

Порада:

Гідною альтернативою мотанкам на стилізованому українському може стати виготовлення «сирних коників», виробів з соломи або глиняних свистків. Або ж можна сплести вінки з квітів і пускати їх по річці, якщо весілля проходить біля води.

Родзинкою українського весілля можуть стати аніматори, що зустрічають гостей в національних костюмах. Етнічні колективи вразять гостей незабутнім співом та грою на національних музичних інструментах. Також можна влаштувати народні гуляння з танцями, хороводами та іграми з гостями.

Безумовно, Україна славиться своїми багатими весільними традиціями. Тематичне весілля Насті і Антона, звичайно, не обійшлося без дотримання цілої низки традицій. Прощання з дівоцтвом, благословення батьків, коровай, запалення родинного вогнища, зняття фати. Кожна з цих традицій наповнює весілля символізмом і робить його більш душевним, наповнюючи обряд глибоким змістом.

Особлива увага на весіллі Насті і Антона була приділена такому обряду, як запалення сімейного вогнища. З давніх часів вогонь символізує домашній затишок. Саме тому, на українських весіллях мами нареченого і нареченої запалюють свічку в руках у молодих. Таким чином, вони діляться своєю материнською мудрістю, як справжні берегині домашнього вогнища. 

Звичайно ж, на українському весіллі не чужі і традиції, визнані і шановані у всьому світі: кидання букета, розрізання торта, перший танець молодих, весільна церемонія.

Ми живемо в чудовій країні з багатою культурою, традиціями, мальовничою природою та смачною кухнею. Так чому б не скористатися цим і не відсвяткувати воістину красиве, яскраве українське весілля, яке запам'ятається всім надовго?