"1+1" покаже фільм про депортацію татар "Хайтарма"

"1+1" покаже фільм про депортацію татар "Хайтарма"

Стрічку створено на основі реальних подій

Поделиться:

Цієї суботи, 17 травня, о 23:50 на каналі "1+1" відбудеться прем'єра українського фільму "Хайтарма" режисера Ахтема Сейтаблаєва, присвячена 70-й річниці початку депортації кримськотатарського народу. Стрічка виборола російську кінопремію "Ніка" в номінації "Найкращий фільм країн СНД і Балтії" і створена на основі реальних подій.

Це перший художній фільм про депортацію кримських татар, з якого глядачі дізнаються про трагічну дату в історії кримськотатарського народу - 18 травня 1944 року, день початку сталінської депортації кримських татар. У центрі сюжету - льотчик, двічі герой Радянського Союзу Аметхан Султан. У травні 44-го після звільнення Севастополя Аметхан вирушає у відпустку до рідної Алупки. На його очах 18 травня і починається депортація народу.

Головну роль зіграв режисер фільму Ахтем Сейтаблаєв. "Про головного героя фільму, Амет-Хана Султана, чує змалку майже кожна кримськотатарська дитина. І, звичайно ж, я як актор  хотів зіграти цього героя, - розповідає Ахтем Сейтаблаєв. - Амет-Хан - майже легендарна особистість. Він справді звільняв Крим, воював біля Севастополя і одночасно став свідком депортації своїх сім'ї та народу".

Знімали "Хайтарму" 23 дні. У масових сценах виселення задіяно більше тисячі людей з усього Криму. Багато з них - люди, які пережили цю страшну трагедію. Для них настільки важливо було взяти участь у зйомках "Хайтарми", котра розповідає про той жах і біль, який вони пережили, що на майданчик вони приводили навіть своїх онуків і разом з ними готові були зніматися по сім годин поспіль, стоячи під дощовими установками. І ніякі вмовляння режисера піти на перерву й відпочити не могли зрушити цих людей з місця.

"Я підвищував голос і просив їх піти, бо боявся: був жовтень, і нічні зйомки могли бути небезпечні для здоров'я. Але ніхто не пішов, - каже режисер Ахтем Сейтаблаєв. - Кілька разів людей забирала "швидка" - їм ставало погано. Атмосфера на майданчику була настільки реалістичною, що не всі змогли впоратися з емоціями. До речі сказати, погано ставало не тільки учасникам масових сцен. Моєму великому другові й виконавцю ролі капітана НКВД Труніна, акторові Дімі Суржикову, стало погано після зйомок епізоду, в якому він кричить: "Кримські татари! Зрадники радянської батьківщини!". Його забрала "швидка", потім відкачувала півночі. І це також через те, що Діма дуже перенервувався через роль".

Дивіться фільм "Хайтарма" у суботу, 17 травня , о 23:50 на "1+1"!