Алла Мазур побачила шматочок європейського раю для дітей із проблемних сімей

Алла Мазур побачила шматочок європейського раю для дітей із проблемних сімей

Ведуча ТСН. Тиждень розповіла про враження від реабілітаційного центру Фастова.

Поделиться:

Алла Мазур долучилася до благодійної ініціативи #ТвориДоброТиНеОдинКімнати, засипані манкою. Гоген, Моне і Катерина Приймаченко – з 6-тирічного віку. Експериментальна школа, де батьки – замість викладачів. Популярне безалкогольне кафе, де столики замовляють на тиждень вперед. Все це – у малесенькому Фастові вміщає новий реабілітаційний центр Святого Мартіна.

Створили його місцеві римо-католики для дітей з проблемних родин, де малюкам доводилось бачити пияцтво та жорстокість батьків, і з сімей багатодітних – усіх, кому зараз особливо потрібна увага і підтримка.

1 червня – в День захисту дітей – запросили в гості ведучу програми ТСН.Тиждень Аллу Мазур.

Ні Алла, ні її колеги не могли уявити, що в невеликому українському містечку, в час нинішньої кризи можна створити справді європейський культурний і освітній осередок для дітей, про який вже розповідають німецькі медіа.

Реабілітаційний центр Святого Мартіна – це одночасно і садочок, і початкова школа. Цей заклад хочуть відвідувати навіть діти звичайних сімей Фастова.

Кіно- та театральна зали пропонують містянам найцікавіші київські прем’єри. Затишне безалкогольне кафе стало одним з найпопулярніших місць відпочинку в місті і заробляє гроші на утримання дитячого центру.

Ідейний натхненник та менеджер реабілітаційного центру – отець-домініканець Михайло Романь. Скрізь по світу він шукає благодійні програми, гранти. Саме завдяки його копіткій праці колись стара і покинута будівля в центрі Фастова стала чудовим соціальним закладом.

Алла Мазур із колегами привезли вихованцям центру цікаві книжки з "Букви", ігри, смаколики, а головне – теплі обійми. Саме їх найбільше не вистачає малюкам.

Ведуча ТСН. Тиждень разом із дітьми малювала, видувала мильні бульбашки, гралася в імпровізоване телебачення. Малеча не злазила з Аллиних рук і не хотіла відпускати ведучу.

Я вражена, з якою любов’ю, фантазією і увагою до дитячих мрій тут усе зроблено. Хоч цим малюкам і справді найбільше потрібні прості, здавалося б, речі: обняти, пригорнути, побавитись разом з ними, порадіти їхнім талантам! Але коли все це відбувається в такому яскравому середовищі, серед чуйних і люблячих людей – розумію, чому декому не хочеться йти додому, – каже Алла Мазур.

Діти похвалилися своєю сенсорною кімнатою, де можна ходити босоніж і розсипати манку або кольорові крупи. Найулюбленіший їхній матеріал – це кінетичний пісок, який теж привезла Алла (розкриємо секрет, що це найбажаніший подарунок для місцевих вихованців). 

Організатори центру святого Мартіна кличуть до себе волонтерів – працювати з дітками: хоч на місяць, хоч на рік, житлом забезпечують. Сюди також варто приїздити і перейняти позитивний досвід, і спробувати відкрити подібні центри і в інших містах України. Я дуже запрошую добрих людей приєднуватися, поділитися теплом і допомогою, – каже ведуча ТСН. Тиждень. 

І цей заклик журналістки вже почули. Після репортажу про відвідини центру Святого Мартіна – туди вже дзвонять охочі допомогти дітям.

Ексклюзивний репортаж ТСН. Тиждень від Галини Сергєєвої дивіться у сюжеті.

Новости по теме