Чи стають щасливішими героїні проекту "Поверніть мені красу"?

Чи стають щасливішими героїні проекту "Поверніть мені красу"?

Те, що критерії щастя у чоловіків і жінок різні, можна зрозуміти, просто озирнувшись навколо.

Поделиться:

Те, що критерії щастя у чоловіків і жінок різні, можна зрозуміти, просто озирнувшись навколо.

Більшість чоловіків схильні пов'язувати відчуття щастя з досягнутими життєвими результатами; вони відчувають велику задоволеність, якщо йдуть до зрозумілої та значущої життєвої мети, а їхні таланти отримують визнання. Невблаганна статистика стверджує, що навіть найбільш пропащі холостяки підсвідомо мріють про сімейний затишок: англійські вчені провели спеціальне тестування холостяків з прихованими питаннями, що показують їхні справжні бажання, - і в результаті 82% респондентів інстинктивно були готові створити сім'ю.

Але все ж таки жінкам, аби відчути себе щасливими, - сім'я, материнство і кохання чоловіка, згідно з опитуваннями та простими життєвими спостереженнями, - набагато важливіші. І, як правило, ці фактори щастя стоять на першому місці у представниць прекрасної статі.

Ще для повного щастя і чоловікам, і жінкам важливо бути здоровими й не відчувати болю. А от із віком усе виявилося трохи складнішим, ніж заведено вважати. Рівень щастя з роками не падає по прямій. Учені обстежили понад 500 тисяч жителів з 80 країн світу та виявили, що графік щастя окремої людини має форму U-подібної кривої. На подив дослідників, і молоді, і літні можуть бути щасливі приблизно однаково. Якщо важко не хворіють, звичайно. А віковий рівень найменшого щастя припаде приблизно на 44 роки – як для чоловіків, так і для жінок.

Класичні дослідження щастя подають нам ще більш дивний факт: на 50% наше відчуття щастя залежить від... спадковості. Які б сюрпризи не підносила нам доля, які б драматичні випробування не готувала, людина схильна повертатися до свого "базового рівня щастя", який вона отримала у спадок від своєї сім'ї разом з іншими біологічними та психологічними характеристиками.

Лише на 10% наше щастя залежить від зовнішніх факторів: багатства або бідності, краси, статусу, популярності, місця проживання та навіть сімейного стану. Тому ті, хто глибоко страждають через відсутність якихось земних благ і досягнень, швидше за все самі себе мучать і роблять нещасними.

Згідно з тим же дослідженням, інші 40% - це те, що повністю знаходиться під владою самої людини. Саме настільки людина може вплинути на рівень свого щастя - своєю поведінкою, вибором, формуванням найрізноманітніших звичок (зокрема й психологічних), своїм умінням бути щасливою.

Чи стають щасливішими героїні проекту "Поверніть мені красу"? Безумовно, так.

На проекті ми намагаємося зробити так, щоб відновилися й "запрацювали" всі компоненти "формули щастя" кожної з наших героїнь, адже, що б не казала нам статистика, формула щастя у кожного своя, унікальна.

У Люди Білої, героїні третього випуску, вона - майже класична для більшості українських жінок. Бути здоровою фізично, красивою та молодою, бажаною для свого чоловіка, любимою дітьми та шанованою близькими.

З усіх перерахованих складових Люду задовольняла тільки одна - материнство, тому з усіма іншими довелося попрацювати команді експертів.

Ми почали зі здоров'я - базової складової щастя. І залишилися дуже задоволені результатом. Краса, молодість, жіночність і бажаність виявилися тими факторами, які повернули 48-річній матері 10 дітей загублений смак життя й відчуття себе повноцінною жінкою. Як довго триватиме це щастя, залежить від самої Людмили, але саме на проекті вона зрозуміла, що вміння радіти й бачити позитивний бік подій впливає не лише на настрій і відчуття щастя, але й на продовження молодості. Ученими доведено безпосередній зв'язок між хімічними та гормональними процесами в організмі щасливої жінки та її молодим зовнішнім виглядом. Висновок: щасливі жінки повільніше старіють, здаються оточуючим більш красивими та привабливими.

Щастя в дрібницях, коли незначні події піднімають настрій, теж є жіночим типом щастя. Тому чоловікам, у яких радість більше викликають великі життєві досягнення, так складно іноді зрозуміти, які важливі можуть бути для щастя жінки маленькі сюрпризи, подарунки, свята й повсякденні дрібниці. І в цьому питанні ми дуже сподіваємося на чоловіка Людмили - Євгенія, який обіцяв "звертати на всі ці дрібнички більше уваги".

Що ж ми можемо робити для того, щоб залишатися щасливими? Погодьтеся, у нинішній ситуації питання стає актуальнішим, ніж зазвичай.

• Дякувати за те, що у нас є (за здоров'я близьких, за увагу співробітників, погожий день, смачну вечерю тощо). Почуття подяки - одні психологи називають "духовною практикою", інші - потужним впливом на гормональну систему. Але факт залишається фактом, ця проста дія та настанова робить нас істотно щасливішими.

• Багато часу проводити з сім'єю, друзями, близькими. Людина - істота соціальна, і розділяти радощі та печалі з іншими, відчувати свою приналежність, ділитися, залишається важливим джерелом щастя. Особливе значення таке проведення часу набуває в складні часи, коли підвищується тривожність і почуття невизначеності. Настав час кухонних застіль і походів у гості! Користуйтеся цим чудовим засобом, щоб стати щасливішим і робити щасливими інших.

• Жити зі змістом. І це не обов'язково щось грандіозне. Особливо для нас, жінок. Щастя сім'ї та дітей, допомога тим, хто цього потребує, створення затишку навколо себе, ваша робота, творчість, самопізнання - кожен знаходить свій сенс життя, але якщо ви не зрозуміли, у чому він, навіть його пошуки роблять людину щасливою.

• Бути частиною природи: це і прогулянки, і спорт, коли ми тренуємо тіло й присвячуємо час нашому природному началу. Усі про це знають, але не багато хто використовує це знання.

І останнє. Учені стверджують, що щастя - заразливе. Усупереч скептичним приказкам про корову сусіда, ми створені так, що заражаємося щастям, яке відчувають інші. Тому такі важливі для нас хороші новини! І якщо ви, дивлячись на перетворення та радість Люсі, самі пораділи, - рівень вашого щастя виріс, разом з усіма перевагами, користю й позитивними наслідками, які цей факт за собою тягне.

ОЛЕНА ЛЮБЧЕНКО,

кандидат психологічних наук,
Експерт проекту "Поверніть мені красу"