Марічка Падалко проти куріння на дитячих майданчиках та в закладах харчування

Марічка Падалко проти куріння на дитячих майданчиках та в закладах харчування

Вчора, 17 червня, у Києві відбулася прес-конференція за участю ведучої ТСН-ранок на 1+1 Марічки Падалко, на якій підбивали підсумки за півроку дії "бездимного закону"

Поделиться:

Вчора, 17 червня, у Києві відбулася прес-конференція за участю ведучої ТСН-ранок на 1+1 Марічки Падалко, на якій підбивали підсумки за півроку дії "бездимного закону". Нагадаємо, що 16 грудня 2012 року набув чинності Закон України №4844 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів". Важливим наслідком його дії став факт, що українці відтоді менше курять. Про це свідчать дані Держстату – у січні-квітні 2013 року виробництво сигарет становило 91,2% від рівня січня-квітня 2012 року, тобто на 8,8% менше.

Реалізація сигарет за період "грудень 2012 – квітень 2013" зменшилася на 2,5 мільярда сигарет, або на 10% від аналогічного періоду минулого року. Крім того, є підтвердження, що бездимні закони не мають негативного впливу на ресторанний бізнес. За півроку жоден ресторан чи бар України не заявив про те, що закрився через заборону куріння.

Марічка Падалко, ведуча 1+1, вже п'ятий рік поспіль активно підтримує соціальні акції з метою зменшення шкоди від куріння в Україні. Марічка співпрацює з Коаліцією "Україна без тютюнового диму" та Громадською організацією "Життя" і, зокрема, бере участь у заходах підтримки закону про заборону куріння у громадських місцях.

Марічка Падалко: "Головні підсумки бездимного закону: українці тепер просто фізично не встигають викурювати так багато сигарет. Не погоджуюсь, що закон виконується на "ура!", але… І хоча учасники прес-конференції звітували, зокрема, і про те, скільки грошей довелося сплатити закладам-порушникам до бюджету, я вважаю, головне – що змінюється культура куріння. Я впевнена, що скоро закурити у приміщенні (окрім спеціальних місць) вважатимуть не меншою дикістю, ніж "справити малу потребу" посеред площі. Я ніколи не сварюся з курцями, прохання "Куріть, будь ласка, там, де можна" діє безвідмовно, але, щоправда, ніколи й не мовчу, особливо, коли йдеться про дитячий майданчик".

Більшість європейських країн повністю відмовилися від куріння у приміщеннях ресторанів, кафе та барів: Ірландія, Великобританія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Ісландія, Естонія, Латвія, Литва, Бельгія, Франція, Іспанія, Кіпр, Угорщина, Мальта, Македонія, Словенія, Італія, Туреччина, Болгарія.