Перевірка шкільного харчування в Україні шокувала Ольгу Фреймут як мати та журналіста

Перевірка шкільного харчування в Україні шокувала Ольгу Фреймут як мати та журналіста

Сьогодні, 8 квітня,  на каналі "1+1" вийшов другий епізод програми "Інспектор Фреймут", який був присвячений українським школам від Прикарпаття до Одеси.

Поделиться:

Сьогодні, 8 квітня, на каналі "1+1" вийшов другий епізод програми "Інспектор Фреймут", який був присвячений українським школам від Прикарпаття до Одеси. Цього разу полі зору "Інспектора" опинилося дитяче харчування.

Батьківський комітет одеської школи з промовистою назвою "Надія" звернувся до редакції програми як до останньої інстанції з проханням допомогти їм розібратися з корупцією та порушеннями елементарних правил гігієни. Але коли ведуча разом із батьками прийшла до школи, адміністрація заблокувала вхід. Незважаючи на це, Ольга Фреймут все ж таки домоглася свого, хоч їй і довелося потрапити всередину тільки через вікно. Виявилося, що засобом для дезодорування приміщень діти миють руки. У деяких з них це викликало важку алергічну реакцію. На столах та у воді виявили велику концентрацію мікробів, яка значно перевищила норму.

"Балкони у школі в аварійному стані. Їдальню ми побачити так і не змогли, тому що двері навмисно зачинили. І все це за 650 долларів за дитину", - резюмує "інспекцію" Ольга Фреймут.

Також команда побувала у прифронтовому місті Артемівськ Донецької області. У школі №24 навчаються як місцеві діти, так і евакуйовані із зони бойових дій. Заклад став єдиним, який зміг отримати нагороду від програми.

"У школі дуже стародавня їдальня, але все дуже чисто. Немає зайвих зіпсованих продуктів у холодильнику. Проблема - це дріб'язковий бюджет, але зусиллями школи та батьків у їдальні смачно готують".

У той час, в єдиній середній школі у селі Пнів Івано-Франківської області, біля мішків з борошном та цукром стоїть отрута для мишей, а у холодильнику пліснявіють продукти. За 4 гривні на день дітей годують замороженою ковбасою. Чому не потрібно їсти дешеві сосиски, "інспектор" Ольга показала школярам на прикладі виготовлення фаршу. До нього потрапляє не тільки м'ясо, але й ніжки з кігтями та інші неїстівні частини тіла.

Висновки щодо стану дитячого харчування в Україні, дивіться у новому випуску програми.

Нагадаємо, у новому сезоні "Інспектор Фреймут" виходить за межі звичного, не лише значно розширюючи спектр своїх перевірок, але й змінюючи пріоритети оцінювання. Тепер до попередніх критеріїв оцінки закладів додасться ще один - "професіоналізм". "Інспектор Фреймут" не лише знайде та покаже вражаючі історії українських професіоналів, праця яких прихована від очей клієнтів, але й нагородить їх "Народною премією".