Психолог "Поверніть мені красу" розповіла, чим загрожує жінкам "бажання стати невидимою"

Психолог "Поверніть мені красу" розповіла, чим загрожує  жінкам "бажання стати невидимою"

Сором'язливість, невпевненість у собі, бажання стати невидимою та непомітною можуть бути властиві і звичайним людям, які, на відміну від героїнь "Поверніть мені красу", не пережили таку страшну катастрофу з настільки жахливими

Поделиться:

Героїня першої програми "Поверніть мені красу" Лариса Погоріла втратила красу та впевненість у собі внаслідок жахливої аварії. Жінка казала про те, що дуже хотіла, щоб на неї поменше звертали увагу; про те, що вона прагнула стати непомітною, бути невидимою.

Однак сором'язливість, невпевненість у собі, бажання стати невидимою та непомітною можуть бути властиві і звичайним людям, які, на відміну від Лариси, не пережили таку страшну катастрофу з настільки жахливими наслідками.

І якщо у випадку Лариси бажання сховатися від життя було цілком виправдане (люди досить нетактовно акцентували увагу на її дефекті, буквально тицяли пальцем, чим, звичайно, травмували Ларису й завдавали їй болю), в інших випадках "бажання стати невидимою" може не мати під собою очевидних підстав, але дуже заважати повноцінному життю та насолоді всіма його радощами.

Що означає ваша "невидимість"?

  • Ви чогось боїтеся (нехтування, провалу, насмішок тощо – болю, врешті-решт, оскільки всі ці події завдають болю).
  • Ви не впевнені в собі, ви не вірите у свої сили, в те, що зможете, впораєтеся, що у вас вийде - ви боїтеся провалу. Тобто, знову страх болю!

Чим загрожує?
Жити в півсили або на 10% можливостей не лише нудно й сумно, але й шкідливо для здоров'я. Усе живе має розвиватися - а це означає: рости (у всіх сенсах слова: у професії, у приготуванні страв, у спілкуванні з новими людьми - в усьому, з чого складається ваше життя!). Ризикувати, робити щось нове, виходити із зони комфорту, "накачувати м'язи", "ганяти кров", час від часу перебувати в стресі подолання та радості досягнення.

Екзистенціальний застій призводить не тільки до депресії та смутку, але й істотно впливає на якість життя і стан здоров'я. Песимісти і невпевнені в собі люди набагато частіше хворіють, ніж оптимісти й "живчики".

Як долати бажання бути невидимою?

  • Виходити із зони комфорту. При цьому пам'ятати, що, залишаючи зону комфорту, ви піддаєте себе стресу та втрачаєте якийсь важливий ресурс.
  • Отже, подбайте про свій ресурс і не ставте непереборних завдань. Наприклад, якщо ви боїтеся публічних виступів, спочатку виголосіть тост тим, хто точно вас не розкритикує, потім – виступіть із промовою для ширшої аудиторії, і тільки вдосталь натренувавшись на "своїх" і отримавши підтримку, знайшовши впевненість у своїх сильних сторонах, - виходьте на публіку.
  • Сором'язливість, невіра в себе - це теж свого роду звичка - певні переконання щодо себе, запрограмовані з дитинства. Отже, треба змінити "програму". А в цьому дуже допомагають афірмації впевненості. Знайдіть, створіть, повторюйте. Правильно підібрані афірмації сильно змінюють життя. Перевірено!
  • Займайтеся спортом, гуляйте, зміцнюйте своє тіло. Саме воно може стати тим джерелом і ресурсом впевненості, сили й рішучості, яких вам не вистачає для того, щоб бути яскравою, живою, видимою!

ОЛЕНА ЛЮБЧЕНКО,
Кандидат психологічних наук,
Експерт проекту "Поверніть мені красу"