Сніданок з 1+1: Активіст розповів, як подолати епідемію ВІЛ в Україні

Сніданок з 1+1: Активіст розповів, як подолати епідемію ВІЛ в Україні

Перший день грудня – всесвітній день боротьби з ВІЛ (World AIDS Day). До "Сніданку 1+1" завітав Дмитро Шерембей – голова координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ. &l

Поделиться:

Перший день грудня – всесвітній день боротьби з ВІЛ (World AIDS Day). До "Сніданку 1+1" завітав Дмитро Шерембей – голова координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ. 

Громадський активіст знає про ВІЛ з "перших вуст" - він живе з позитивним статусом вже 15 років. Коли Дмитро тільки дізнався про хворобу, лікарі у відвертій співбесіді зазначили, що цей діагноз – вирок. Саме тоді чоловік вирішив об'єднатися з однодумцями, створивши суспільну організацію, яка буде розвінчувати страшні міфи про хворобу, а також інформуватиме про можливості лікування.

Медична допомога, антиретровірусна терапія, не всім доступна, хоча вона рятує життя. Дмитро Шерембей зазначив у прямому ефірі програми "Сніданок з 1+1":

"На сьогодні зареєстровано 134 тис. людей в Україні, які живуть з цією хворобою, а лікується тільки 60 тисяч, бо ліків не вистачає. Мета нашої організації – домогтися 100% доступу, щоб лікувалися всі. Як тільки цього вдасться досягти, ми точно будемо знати, що ніхто не помре, що ВІЛ-інфіковані не будуть передавати вірус далі. Саме таким чином ми зможем подолати епідемію. І це дуже елементарна технологія – держава просто повинна купити ліки у повному обсязі. Якщо влада профінансує антиретровірусну терапію на 2016 рік, ми значно зменшим відсоток нових захворювань. Тому що саме ефективна антиретровірусна терапія максимально пригнічуює реплікацію ВІЛ в організмі інфікованої людини, що зменшує ризик передачі вірусу".

Нагадаємо, вірус імунодефіциту людини, що призводить до захворювання на ВІЛ/СНІДом, передається через прямий контакт слизових оболонок або крові. Україна є однією з найбільш уражених ВІЛ/СНІДом країн в Європі. Треба зазначити, що блукає міф про штучне походження вірусу, але він не витримує жодної критики. Достеменно відома історія ВІЛ, який існує більше 200 років, коли його створити штучно не було можливо.

Подробиці дивіться у "Сніданку з 1+1" онлайн: