"Сніданок з "1+1": Чому українські товари дорожчі за імпортні?

"Сніданок з "1+1": Чому українські товари дорожчі за імпортні?

Народні санкції вплинули і на промисловість.

Поделиться:

За рік бойкоту українцями товарів з Росії на полицях вітчизняних супермаркетів стало в два рази менше продукції із сусідньої держави. Народні санкції вплинули і на промисловість. Одягу та взуття із Росії завозять у п'ять разів менше.

Натомість, українські виробники отримали змогу пропонувати свої товари, які іноді у півтори рази дорожчі. Такий розрив експерти пояснюють с тим, що для, наприклад, зубної пасти все одно потрібна імпортна сировина, а вона зросла у ціні. Україна не виробляє сировину для побутової хімії та легкої промисловості. У нас немає тканин. Шкіра для взуття - італійська або турецька. Це - валютна складова. Валюта подорожчала і ціни, відповідно, підвищились.


Разом з тим, у Хмельницькій, Вінницькій та Хмельницькій областях у промислових масштабах вирощують французький смаколик – равликів, а в Одеській та Закарпатській областях можна знайти знамениті жаб'ячі лапки. Також у Київській області є осетрова ферма, де виробляюсь чорну ікру, а у восьми областях України ростуть банани.

Разом з тим, оптимізму додає той факт, що вітчизняні виробники нарешті стали модними. Раніше доводилися маркували продукцію як Турція або Китай, щоб її купували краще. Зараз покупці свідомо частіше обирають українське.

Більше корисної інформації дивіться у спеціальному сюжеті "Сніданку з "1+1".