Ведуча "Одруження наосліп" Леся Матвеєва: Промовисті ознаки нездорових стосунків

Ведуча "Одруження наосліп" Леся Матвеєва: Промовисті ознаки нездорових стосунків

Не пропустіть четвертий випуск "Одруження наосліп" уже завтра, 2 грудня, о 22:00 на телеканалі "1+1"

Поделиться:

Психолог і ведуча "Одруження наосліп" Леся Матвеєва під час зйомок і поза ними підтримує тих, хто хоче збудувати здорові стосунки. Так, спеціально для нашого сайту найкраща подруга героїв соціального експерименту "1+1" розповіла, чого в жодному разі не повинно бути у нормальних взаєминах.

Якщо у вас виникло питання, чи все гаразд у ваших стосунках, прочитайте це.

Потрібно прийняти цю важливу істину як аксіому:

Насильство у стосунках неприпустиме. Ніколи. Ніяке.

Стосунки, а тим більше шлюб - це союз двох людей, які поважають особистості і гідність одне одного.

У здорових взаєминах люди підтримують, довіряють, не обмежують і сприяють зростанню одне одного. Я глибоко переконана, що єдина причина, за якою людям справді варто бути разом - стати сильнішими і вирости особистісно разом. Саме у стосунках з іншим ми найкраще можемо побачити себе самих у всій красі. З усіма нашими перевагами, "тарганами", слабкими і сильними сторонами.

У здоровій парі не може бути хтось гіршим, а хтось кращим. Якщо один партнер самостверджується за рахунок іншого - це не партнерські стосунки. Це використання одного іншим.

Сім'я - це місце, в якому кожному повинно бути безпечно і затишно, де можна бути зрозумілим і прийнятим, а, значить, можна відновиться після будь-якого важкого дня.

Ваші фізичні кордони ніхто не має права порушувати, якщо ви цього не хочете. Тим більше, ніхто не має права вас бити, примушувати до сексу, змушувати терпіти будь-який фізичний дискомфорт. Тілом розпоряджається тільки його господар.

У нормальних стосунках неможливо постійно відчувати провину. Якщо ж весь час нав'язується одним з партнерів, це схоже на маніпуляцію. Любов не допускає маніпуляцій.

Угорський психоаналітик Мікаель Балінт виокремлював дві форми патологічних стосунків: чіпляння і відштовхування. У першому випадку людина не випускає свого партнера з поля зору, прагне його контролювати, завжди бути присутнім поруч, якщо не фізично, то хоча би в думках. Постійні дзвінки, смс, образи, що провів час з друзями, а не вдома - знайома ситуація? У другому випадку, людина навпаки не прагне стабільних стосунків, скаче від одного партнера до іншого, різко розриває взаємини і заперечує будь-які прив'язаності в житті взагалі. Шукав себе, ніяк не міг знайти, а потім кинув усе (сім'ю, де вже встигли з'явиться діти, наприклад) зі словами "я нікому нічого не винен", одягнув рюкзак на плечі і пішов у Гімалаї. Думаю, такі історії ви теж чули.

Так ось. На думку Балінта, здорові стосунки - це ті, де партнери насолоджуються товариством один одного, при цьому не чіпляючись, не обмежуючи одне одного і не відштовхуючи. Вони надають підтримку, нічого не вимагають і з вдячністю приймають. Я повністю з ним згодна.

Стосунки завжди створюються з якоюсь метою. Яка ваша?

Не пропустіть четвертий випуск "Одруження наосліп" уже завтра, 2 грудня, о 22:00 на телеканалі "1+1".