Вітвіцька проведе концерти, присвячені видатному українському композитору

Вітвіцька проведе концерти, присвячені видатному українському композитору

Вже завтра, 29 травня, у Львові стартує Міжнародний фестиваль української ретро-музики імені Богдана Весоловського.

Поделиться:

Вже завтра, 29 травня, у Львові стартує Міжнародний фестиваль української ретро-музики імені Богдана Весоловського. Захід присвячено ювілею композитора: 30 травня виповнюється 100 років з дня народження музиканта, якого заслужено називають "батьком української естрадної музики". Його творчий доробок складає понад 130 пісень і близько 30 записаних грамплатівок, а його мистецьку епоху часто називають також "українським чи львівським ретро". Останні 22 роки свого життя композитор провів у Канаді, де очолював українську секцію Канадського радіо.

На відзначення ювілею заплановано відкриття архівної виставки з приватних колекцій, прем'єру документального фільму, доброчинний бал. Програмою фестивалю передбачено кілька концертів, а також І Міжнародний конкурс української ретро-музики, покликаний популяризувати пісні тієї епохи, а також відкрити нові пісенні таланти. Гала-події відбудуться у понеділок, 1 червня, у приміщенні Львівського національного академічного театру опери та балету, а вже у середу, 3 червня, артисти вийдуть на сцену Київського театру оперети. Ведуча концертів – зірка телеканалу 1+1 Соломія Вітвіцька.

"Весоловський народився в часи, коли українське переслідували й забороняли. І саме він створював музику, котра стала підґрунтям для нинішнього вітчизняного шоу-бізнесу. Далеко від України, у Канаді, Богдан Весоловський жив і творив, і сюди його пісні ледве долинали, через заборони й перепони. Тому саме час діставати усі ці скарби і слухати. Хочеться, щоб усі більше знали, поважали та любили українське", - ділиться Соля.

До речі, організатором фестивалю пам'яті Богдана Весоловського виступив відомий український дипломат Ігор Осташ. Він також є автором біографічної книжки "Бонді, або Повернення Богдана Весоловського". Ігор згадує, що біографію свого земляка Весоловського збирав по крихтах, а потім написав книжку про те, як прості львівські студенти Яблонський, Кос-Анатольський та Весоловський організували колектив "Ябцьо – джаз".

"В ті часи музика довкола була польська, англійська, французька, італійська, але не було української. І вони поставили собі за мету створити українську танцювальну музику. Богдан Весоловський написав понад 30 пісень у танго-ритмі, фокстроти, вальси, румби, бостони. Особливо вдалися танго – його танго настільки пристрасні й чуттєві, що ти розумієш, що не тільки Аргентина може казати, що вона танго-країна, а й Україна мала своє прекрасне танго. Однак у передвоєнні часи Богдану довелось емігрувати в Канаду", - розповідає Ігор Осташ.

Зауважимо, що Богдан Весоловський приїжджав в Україну лише раз, у 1968, і зі сльозами на очах повертався назад. Але попри такі складнощі перебування на Батьківщині, все життя вважав себе українцем, і хоча, як дипломат, знав шість мов, у житті розмовляв рідною і пісні писав також нею.

Всі концерти є доброчинними. Отримані кошти підуть на лікування поранених бійців АТО. Фестиваль відбуватиметься за підтримки Міністерства культури України та Світового Конґресу Українців.