Життя без обману: Як підготуватися до відвідування спортзалу

Життя без обману: Як підготуватися до відвідування спортзалу

Ведучий програми "Життя без обману" поділився важливими порадами

Поделиться:

У минулому випуску програми "Життя без обману" Олексій Душка розповідав про загрози, які чекають на відвідувачів спортзалів. І довів, що найбільше заняття спортом шкодять тим, хто до них не готовий. Аби уберегти українців від травм, ведучий разом із тренером проекту Станіславом з'ясував, із чим треба "зав'язати" і що треба почати робити, якщо вирішили ходити до спортзалу.

Важливим порадами Олексій поділився на своїй сторінці в Фейсбук і зауважив: готуватися варто уже за три тижні до першого навантаження. Отже:

1. Доведеться відвідати лікарів. Зазвичай спортзал попросить надати стандартну медичну довідку (10 лікарів, яких ви напевне відвідували у школі або виші, - кардіолог, дерматолог, хірург, стоматолог, терапевт та ін.), щоб з'ясувати, чи не маєте шкірних або грибкових захворювань, а також інших протипоказань до фізичних навантажень. Зокрема офісним працівникам, водіям та любителькам підборів, крім зазначених лікарів, не завадить дозвіл і рекомендації від ортопеда, невролога та гастроентеролога. Усе, що з'ясують лікарі, потім повинен знати ваш тренер, щоб розробити персональну програму навантажень та харчування.

2. Для "розігріву" ранок можете починати з 10-15-хвилинної прогулянки на свіжому повітрі та/або зарядки з повільними рухами, глибоким диханням та обережним розтягуванням м'язів шиї, попереку, рук та ніг. Планки, преси та присідання – лишіть для нагляду тренера. Він виявить конкретно ваш рівень фізичної підготовки та розробить відповідні комплекси вправ і навантажень. Упродовж дня намагайтеся рухатися більше, ніж зазвичай.

3. Вам доведеться звикати прокидатися раніше і обов'язково снідати (наприклад, вівсянкою з фруктами). Особливо, якщо ви плануєте надалі відвідувати спортзал вранці.

4. Привчайте себе до 4-5-разового харчування впродовж дня маленькими порціями.

5. Відважуйте себе від солодощів, алкоголю (фактично концентрований цукор) та куріння. Пам'ятайте, що кожні випиті 100 мл кави для організму необхідно компенсувати 200 мл чистої води.

6. Почніть стежити за добовим споживанням води (не чаю/кави/соків/молока, а саме води!) та доведіть його до 1,5-2,5 літрів (залежно від маси тіла).

7. Звикайте зважувати усю їжу (окремо каші, окремо м'ясні продукти). Запасіться кухонними вагами і потренуйтеся з порціями.

8. Придбайте або дістаньте з шафи зручне спортивне вбрання та взуття. Бажано запастися двома-трьома комплектами та зручною сумкою, яка має вміщувати: спортивне вбрання та чисту білизну, два рушники для зали, один рушник для душу, капці для душу та роздягальні, спортивне взуття для зали, пляшку з водою, засоби особистої гігієни для душу, гребінець та косметичку (іноді є необхідність узяти з собою фен).

9. І ось, у цей святковий день першого тренування у спортзалі , не забудьте узяти форму та поїсти за дві години до початку (наприклад гречану кашу з омлетом та овочами).

Новий випуск програми "Життя без обману" з Олексієм Душкою дивіться уже завтра о 22:00 на "1+1".