Лідія Таран отримала від Андрія Алферова "Найкращу пропозицію"

Лідія Таран отримала від Андрія Алферова "Найкращу пропозицію"

Сьогоднішня гостя "Підпільної імперії" зізнається, що останнім часом використовує кіно, щоб утекти від страшних життєвих реалій.

Поделиться:

Сьогоднішня гостя "Підпільної імперії" - поціновувачка французьких фільмів та якісних драматичних серіалів. Але останнім часом Лідія Таран використовує кіно, щоб утекти від страшних життєвих реалій.

"У такий час я просто не можу собі дозволити витратити дві години, щоб сидіти та насолоджуватися повнометражним фільмом, тому частіше за все це якісні серіали на кшталт Newsroom", - розповідає ведуча "ТСН". Проте, коли мова йде про "Найкращу пропозицію" від Джузеппе Торнаторе, відмовити неможливо.

Вергілій Олдман – визнаний спеціаліст із питань мистецтва та керівник аукціонного дому. Використовуючи свій вплив, він проголошує оригінали підробками та викуповує картини на аукціонах за смішні гроші, поповнюючи власну колекцію. Черствого відлюдькуватого одинака у виконанні Джеффрі Раша, що ставиться до життя зі здоровою часткою цинізму, здається, ніщо й ніхто не може здивувати або захопити. Навіть у його імені та прізвищі криється натяк на чоловічий варіант старої діви (від англ. virgin oldman – незайманий старий). Молода жінка звертається до Олдмана з проханням допомогти розпродати антикваріат її батьків. Неохоче аукціоніст їде до старого будинку, де на головного героя чекає переоцінка цінностей не тільки в прямому, але й у переносному значенні.

Спеціаліст розгледить у "Найкращій пропозиції" безліч посилань на твори образотворчого мистецтва та класичні фільми: від власних робіт Торнаторе до "Запаморочення" Хічкока та навіть "Основного інстинкту" Пола Верховена. "У кожній підробці є частка справжності", - ніби виправдовує себе вустами головного героя режисер. "Як гарно ви говорите", - може відповісти йому глядач від імені головної героїні.

Фільм знятий у темпі, що ніби ллється, дає змогу не поспішаючи оцінити кожен кадр і захопитися зразковою роботою оператора. Джузеппе Торнаторе має властивість зникати з екранів на досить тривалий час, щоб з'явитися з черговою картиною, яка змушує голосно говорити про себе або тихо захоплюватися побаченим. Перед "Найкращою пропозицією" режисер зробив велику перерву в чотири роки, і під час перегляду фільму стає очевидно: у такій розміреності є багато від характеру самого італійця.

Про фільми, які сформували характер та глядацьку свідомість Лідії Таран, вона розповість Андрію Алферову вже сьогодні опівночі на "1+1".

ДОВІДКА
"Найкраща пропозиція" - психологічний детектив італійського режисера Джузеппе Торнаторе, відомого за фільмами "Новий кінотеатр "Парадізо" та "Малена". Фільм здобув премію Європейської кіноакадемії за найкращу музику. Це й не дивно: її написав Енніо Морріконе. Можна сказати, що режисер шукав акторів для фільму по всьому світові. У головних ролях задіяні австралієць Джеффрі Раш, британець Джим Стерджес, голландка Сільвія Хукс і канадець Дональд Сазерленд.


ТЕКСТ: ДАРІЯ МЕЛАНЬЇНА