Олена Любченко: «Варто застосовувати будь-які методи вивільнення емоцій»

Експерт проекту «Поверніть мені красу» розповіла, чому не варто придушувати сильні емоції та як їх слід вивільняти.

Поделиться:

Команда порятунку повністю змінила зовнішність матері шести дітей (до і після)Героїня останнього випуску «Поверніть мені красу» стала, за словами команди порятунку, найскладнішим випадком на проекті. Мати шістьох дітей Лариса Карапетян жодного дня не жила для себе.

У психологічному плані історія учасниці вразила всіх експертів. Зґвалтування у підлітковому віці, два невдалих шлюби, тяжкі хвороби дітей. Все це тягарем лягло на плечі Лариси. Жінка повністю зневірилася у собі та у житті в цілому. Їй ніколи не щастило, і вона була впевнена, що щастити вже і не буде.

Експерт проекту «Поверніть мені красу», психолог з більш ніж 15-річним досвідом Олена ЛюбченкоОлена Любченко розповіла, як Ларисі допомагали загоювати її психологічні рани та чому ситуація дійшла до критичної точки.

Велика психологічна проблема Лариси Карапетян полягала в тому, що вона з дитинства не могла дати відсіч своїм кривдникам і не висловлювала ті сильні почуття, які викликали ситуації несправедливості та знущань.

Почуття, звичайно, переповнювали Ларису, адже злитися, якщо знущаються, ображатися, якщо чинять несправедливо, плакати, коли гірко і самотньо – це нормальна реакція для живої людини.

Такі сильні емоції в жодному разі не варто тримати в собі. Якщо хочеться плакати, то обов'язково треба плакати. Якщо хочеться, щоб вас пожаліли, варто поскаржитися, якщо є агресія, то треба її виплеснути. Однак робити це потрібно в максимально безпечній формі.

Тобто не битися, не зганяти зло на інших, не вживати нецензурну лексику в присутності дітей. Психолог радить, наприклад, піти в ліс, де можна покричати, нікого не лякаючи, побити подушку, знищити фотографії людини, котра образила. Фізичне навантаження – це ще один прекрасний спосіб зняти напругу.

Варто застосовувати будь-які методи вивільнення емоцій без шкоди вам та людям, які вас оточують. У героїні проекту «Поверніть мені красу» багато років не було такої можливості, тому всі подавлені емоції призвели до депресії і апатії.

Окрім систематичної роботи психолога Олени Любченко зі складними емоціями учасниці проекту, експерт проводила спеціальний експеримент. 

Ми щасливі, що після нашої роботи Лариса почуває себе не лише вродливою, але і щасливішою, вільною від своїх образ. Вона вчиться радіти і може постояти за себе.

Нагадаємо, експерти називають перевтілення Лариси Карапетян найскладнішим випадком на проекті «Поверніть мені красу». Дивіться, як учасниця виглядала, коли прийшла на проект та які неймовірні метаморфози з нею відбулися на проекті.