Как приготовить калиту ко дню святого Андрея

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Руслан Сеничкин поделился рецептом приготовления калиты ко дню святого Андрея.

Поделиться:

Як тримати Різдвяний піст: Меню і поради лікаряНародний шеф-кухар Руслан Сенічкін у програмі «Сніданок з 1+1» поділився рецептом калити до дня святого Андрія.

Здавна свято Андрія чи Калити було одним із найулюбленіших серед молоді. Це своєрідне свято культу сонця та шлюбних обрядів. Недарма калиту випікають у формі сонця і змазують жовтогарячим медом. Незважаючи на те, що свято Калити припадає на період строгого посту, молодь ніколи не втрачала можливості гучно та весело його провести. 

КАЛИТА  – ІНГРЕДІЄНТИ

Яйце 2 шт

Мак 30г

Мед 2 ст.л.

Сода 1 ст.л.

Цукор 5 ст.л.

Борошно 400г

Молоко 170 мл

Вершкове масло 30г

Волоський горіх 40г

Простий рецепт випічки з сиром і вареннямЯК ПРИГОТУВАТИ КАЛИТУ

  1. У чашу блендера додайте яйця та трохи цукру. Збивайте доки цукор не розчиниться.
  2. В окремій мисці змішайте соду з оцтом. Ця суміш замінить розпушувач для тіста. Додайте її у чашу блендера до взбитих яєць.
  3. Всипте у чашу борошно і перемішуйте на невеликій швидкості. Під час перемішування тоненькою цівочкою вливайте молоко.
  4. По черзі додавайте у суміш мед, розтоплене вершкове масло, горіхи та мак. Для сильнішого аромату можете вкинути дрібку кориці.
  5. Змастіть деко та руки рослинною олією, аби було легше працювати з тістом. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати олію без канцерогенів.
  6. Посередині дека поставте круглу формочку (можна склянку), бо у калиті повинен бути отвір. Навколо форми сформуйте коловидну калиту.
  7. Поставте деко запікатися у розігріту до 180 градусів духовку протягом 40 хвилин.
  8. Поки калита гаряча змащуйте її медом і прикрашайте маком та меленими горіхами. 

Калита обов'язково повинна бути круглою, адже вона символізує сонце. – нагадує Руслан Сенічкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як легко почистити волоські горіхи і мигдаль.

У цей день, окрім калити, готують вареники з різноматними пісними начинками (капустою, картоплею, вишнями, квасолею), каші, горох, гриби та рибу.

Готуйте калиту за рецептом Руслана Сенічкіна, і давайте не забувати та відновлювати стародавні українські традиції, аби гідно продовжувати історію нашого славного народу!

Нагадаємо, нещодавно психолог Наталя Підлісна розповіла, як почати Новий рік на х​вилі успіху і позитиву.

Новости по теме