Які функції виконує вітамін К і у яких продуктах його знайти

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Дієтолог розповіла, чим корисний вітамін К та у яких продуктах його найбільше.

Поделиться:

З дитинства усі знають, що потрібно вживати овочі і фрукти, оскільки вітаміни – запорука здоров’я та краси. У студії «Сніданок з 1+1» наш постійний експерт, дієтолог Галина Незговорова, розповіла, чому потрібно вживати вітамін К та у яких продуктах його найбільше.

Вітамін К – жиророзчинний вітамін, без якого неможливе згортання крові, припинення кровотечі та швидке загоєння ран.

ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ К

1. Зміцнює стінки судин.

2. Бере участь в утворенні аденозинтрифосфату (АТФ) – головного джерела енергії в організмі людини.

3. Нормалізує роботу м’язів та шлунково-кишкового тракту.

4. Перешкоджає утворенню каменів у нирках.

5. Допомагає нейтралізувати шкідливу дію токсичних речовин.

6. Важливий для формування кісток.

У природі цей вітамін існує у 2 формах: К1 та К2. Вони всмоктуються та засвоюються у кишечнику за допомогою жовчі.

За нормальних умов життєдіяльності, дефіцит вітаміну К в організмі майже не виникає. Мікроорганізми товстої кишки постійно продукують цей вітамін у невеликій кількості.

ПРИЧИНИ НЕСТАЧІ ВІТАМІНУ К

1. Порушення жирового обміну та секреції жовчі.

2. Захворювання печінки і жовчного міхура.

Зазначимо, що раніше терапевт розповіла, як вберегти печінку від хвороб.

3. Порушення мікрофлори кишечника.

4. Прийом препаратів, які порушують засвоєння вітаміну.

Добова норма вітаміну К для дорослої людини – 90–120 мкг, – зазначила дієтолог

Про нестачу вітаміну К може сигналізувати тривала депресія, остеопороз, недокрів’я (анемія), часті кровотечі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як запобігти нестачі заліза без використання лікарських засобів

Вітамін К ми отримуємо із продуктами рослинного та тваринного походження. Основні джерела вітаміну рослинного походження: зелений горошок, соя, волоські горіхи, шипшина, морква, кабачки, томати, буряк, картопля, кукурудза, кольорова капуста, петрушка, шпинат, листя салату.

Джерела вітаміну К тваринного походження: м’ясо, печінка, яйця, твердий сир, молоко.

Повноцінне харчування корисне не тільки для мікрофлори кишечника, але й допоможе без шкоди для здоров’я скинути зайві кілограми.

Нагадаємо, що нещодавно Олексій Душка розповів, які жири потрібно вживати, щоб схуднути.

Новости по теме