День народження гривні відсвяткували випуском пам’ятної монети

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

20 років тому в Україні провели грошову реформу, внаслідок якої з'явилася гривня.

Поделиться:

2 вересня 1996 року Національний Банк України випустив в обіг українські банкноти і розмінні монети. Тоді ж була припинена емісія карбованців, які відтоді потрібно було міняти на гривні.

До 20-річчя грошової реформи Нацбанк випустив пам'ятну монету. Святкову гривню виготовили з алюмінієвої бронзи тиражем в 60 тисяч штук. Вартість такої монети складає 35 гривень.

Ще у 1992 році перші українські гривні надрукували канадці, потім до справи долучилися британці, оскільки в Україні ще не було достатньо потужностей для цього. Українські купюри засекречено відправляли морем.

Головний спеціаліст відділку зв’язків з громадськістю НБУ Наталя Гордієнко розповіла, яким чином доставляли гривню в Україну.

До команди корабля «Петр Алейников», на якому транспортували українські гривні, зарахували звичайними матросами вісім співробітників СБУ. Тобто корабель ішов під прикриттям служби безпеки.

За 20 років українські гроші змінювали свій дизайн кілька разів. На купюрах помолодшав Шевченко, а князям дизайнери домалювали бороди. Гроші стали ще зручнішими для людей з вадами зору, адже можна чітко відчути позначки, кожна з яких позначає окрему купюру. Також суттєво зросла кількість елементів захисту на купюрах.

Дізнавайтеся більше про історію становлення сучасної України протягом 25 років незалежності

Вас цікавлять найактуальніші економічні, фінансові та соціальні питання країни? Дивіться новий сезон програми ГрошіВедучий програми «Гроші» розкрив секрети нового сезону з Олександром Дубінським щопонеділка о 22:00 на телеканалі 1+1.

У новому сезоні програми Гроші Олександр Дубінський покаже не лише, як працюють корупційні схеми та розкаже про злочинців.Ведучий 1+1 виведе правопорушників на чисту воду.

Новости по теме