Конец эпохи паспортов

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

В Украине на смену обычным паспортам пришли id карты.

Поделиться:

З 1 жовтня кожен українець може отримати паспорт нового зразку − ID-картку, яка містить безконтактний чіп.

Біометричні паспорти – це документи, що посвідчують особу та містять електронний чіп з усією необхідною особистою інформацією. На відміну від паперового аналога, новий паспорт має найвищий рівень захисту.

Соломія Вітвіцька долучилася до ініціативи ООНКоли, як і де можна оформити

Отримати ID-картку може будь-який громадянин України від 14 років. Термін дії біометричного паспорту, оформленого у 14-18 років, − 4 роки. Після 18 років паспорт видають терміном на 10 років.

Займатися оформленням ID-картки будуть Центри з надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Перелік усіх необхідних документів знаходиться на сайті державної міграційної служби України.

Перша видача біометричної картки не передбачає оплати. У разі обміну чи втрати старого зразку, розмір державного мита складає 2 неоподаткованих мінімуми - 34грн.

Старий паспорт

Не варто спішити і оббивати пороги ЦНАПу, адже старі паспорти не втрачають сили.

Оформлення ID-картки - це право, а не обов'язок.

Інформація на ID-картці

Біометричний паспорт міститиме особисті дані, включно з ідентифікаційним номером платника податків, номером закордонного паспорту, відцифрованим підписом та обличчям особи.

За бажання можна внести відбитки пальців. До того ж дані дублюватимуться англійською, а не російською мовою. Інформація про реєстрацію не вимагається, натомість вноситимуться дані про місце проживання. 

Відмітки про одруження та розірвання шлюбу не фіксуватимуться.

Переваги

Формат пластикової картки є практичнішим та зручнішим – він не зношується і менше піддається несприятливим чинникам. Ризик неправомірного використання особистих даних нівелюється, адже електронний чіп практично неможливо підробити.

Тепер оформлення будь-яких документів стане простішим, бо скануючи картку, держпрацівник отримує всю необхідну інформацію. 

Новости по теме