Міністр закордонних справ України пояснив, як працюватиме безвізовий режим для українців

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Павло Клімкін розповів, в чому особливості нового перетину кордонів з ЄС.

Поделиться:

У програмі «Сніданок з 1+1» Міністр закордонних справ Павло Клімкін розповів про особливості безвізового режиму та пояснив, які документи тепер потрібно мати для перетину кордонів.

Читайте також: Де і як отримати біометричний паспорт.

6 квітня депутати Європарламенту проголосували за безвізовий режим з Україною. Це означає, що країни Європейського Союзу зовсім скоро відкриють свої кордони для українських громадян.

Це насправді перемога над самими собою. Чи зробили б ми усі 144 реформи без того тиску, що нам потрібен безвіз. Але ми це зробили і нам почали довіряти, - запевнив Павло Клімкін.

Та перед цим потрібно дочекатися ухвалення Європарламентом та рішення Ради Європи. Якщо рішення буде позитивне, його опублікують у віснику Євросоюзу і тільки на 21 день після публікації, можна буде сміливо відправлятися у Європу без шенгену.

На мою думку,  ця процедура буде тривати приблизно  2 місяці, - каже Міністр закордонних справ.

ЯКІ ПЕРЕВАГИ БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ

Після усіх відповідних процедур українцям можна буде відвідувати усі країни ЄС, крім Великобританії та Ірландії. Ісландія, Норвегія та Швейцарія також будуть у списку безвізових країн для України.

Відтепер, якщо ви плануватимете поїздку до цих країн вам не потрібно буде йти до консульства та нести стоси документів для оформлення візи.

Тепер ЄС не буде від нас вимагати багатьох речей, які в принципі для мене були не тільки питанням грошей, але й інших процедур, які я вважаю, для українців були принизливими: збирати нескінченні 18 довідок, витрачати свій час на це, потім «тягнути» усе до посольства, а вже потім отримувати візу, - зазначає Павло Клімкін.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНІ ТЕПЕР ПРИ ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ

  1. Біометричний паспорт

Обов’язковим документом, який знадобиться для безвізового перетину кордону – це біометричний паспорт. Саме він замінить колишні візи.

За достатньо короткий період всі, хто хоче отримати ці паспорти, як правило, їх отримує. Це питання не років, це питання насправді тижнів чи місяців, - зазначає Міністр Закордонних справ.  

  1. Зворотні квитки та бронювання готелю.

Для підтвердження мети поїздки перед прикордонниками важливо пред’явити квитки на літак чи потяг..

Головне – запевнити прикордонників, що ви не збираєтесь вчитися, працювати і жити у країнах Шенгену. Це за умовами безвізу заборонено, - зауважує Павло Клімкін.

  1. Поліс страхування та фінансовий стан.

При перетині кордону можуть також уточнити про страховий поліс та фінансові можливості людини, яка подорожує.

Про кредитку або мінімальні кошти на перших етапах, можливо, будуть запитувати. Але ніщо інше не потрібно, - говорить Міністр закордонних справ.

Якщо у вас офіційний візит, можна пред’явити відповідні запрошення.

ОСОБЛИВІ ПРАВИЛА ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ

Сьогодні набуває чинності спеціальний регламент - правила Європейського союзу щодо безпеки. Усі люди, які перетинають кордон, будуть перевірятися трохи довше, тобто перевірятиметься кожен на шенгенський реєстр, на національний реєстр і на реєстр Інтерполу.

Не бійтеся і не починайте писати у Фесбуці, що це якісь процедури проти українців, пов’язані з безвізом, якщо вас затримують. Ці правила стосуватимуться не тільки українців, не тільки інших, вони стосуються усіх громадян ЄС. Якщо ви не терорист і не злочинець, то для вас ніяких проблем немає, - запевняє Павло Клімкін.

Не варто також порушувати правила перебування в країні. Потрібно поставитися до цього дуже відповідально, навіть якщо виникають непередбачувані обставини.

Буває все в житті: хтось захворів, перебуваючи за кордоном, у когось якісь сімейні обставини. Просто завітайте до поліції і попередьте їх про це. Вам поставлять в паспорт відповідну відмітку. Якщо ви порушите це правило, потім можуть виникати проблеми, - зазначає Міністр закордонних справ.

Нагадаємо, не так давно на сайті 1+1 писали, скільки коштує оформити біометричний паспорт

Новости по теме