Як правильно називати людей з інвалідністю

ТСН
19:30
Щодня на YouTube

Ведуча ТСН Соломія Вітвіцька розповіла, як коректно називати людей з інвалідністю.

Поделиться:

На російському талант-шоу «Минута славы» коментарі суддів принизили танцюриста Євгена Смірнова, який в результаті ДТП втратив ногу. Однак це не завадило хлопцю продовжувати займатися улюбленою справою. Цей інцидент спричинив неабияке обурення глядачів з Росії та України.

У програмі «Сніданок з 1+1» ведуча ТСН і куратор мультимедійного проекту «Переможці» Соломія Вітвіцька розповіла, чому варто бути політкоректними, уважно ставитися до висловлювань та як змінити ставлення суспільства до людей з інвалідністю.

Часто під час спілкування з людьми з інвалідністю ми відчуваємо себе ніяково, адже не можемо підібрати правильних слів. Головне – спочатку бачити людину, а потім – її особливості.

Соломія Вітвіцька каже, що як журналіст і ведуча розуміє важливість правильних формулювань і висловлювань в адресу людей з інвалідністю.

Коли мого знайомого називають людиною з особливими потребами, він починає вимагати устриці.

Ведуча ТСН переконана, що все потрібно називати своїми іменами, не підмінюючи поняття.

З командою каналу 1+1 та мультимедійним проектом «Переможці» ми активно намагаємося змінити громадську думку і навчити суспільство бути коректними.

ЯК ПРАВИЛЬНО НАЗИВАТИ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

– «Інвалід» краще замінити на «людина з інвалідністю». Таким чином ви акцентуєте увагу на особистість, а не її особливості.

– Потрібно забути про формулювання «людина з обмеженими можливостями», адже інвалідність жодним чином не обмежує ментальні можливості людини.

– Формулювання «людина з обмеженими фізичними можливостями» є більш коректним, однак його також варто уникати. Адже найчастіше фізичні можливості обмежені не інвалідністю, а відсутністю відповідних умов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке сексизм і як боротися з його проявами.

Якщо зробити українські міста комфортними для проживання, збільшити кількість пандусів, спеціального транспорту, у людей з інвалідністю не буде особливих потреб. Потреби не змінюються, змінюються умови.

Ведуча ТСН каже, що варто бути лояльними до людей, які не завжди вживають неполіткоректні терміни.

Не слід завжди агресивно реагувати на неполіткоректні висловлювання. Якщо люди помиляються, то це, зазвичай, через незнання. Людям треба дати час, щоб вони звикли до правильних формулювань.

Новости по теме