"1+1" показав позашлюбного сина Степана Бандери та листи політичного діяча до Гітлера

"1+1" показав позашлюбного сина Степана Бандери та листи політичного діяча до Гітлера

За тиждень до 106-ої річниці народження Степана Бандери на "1+1" відбулася презентація художньо-документального фільму

Поділитися:

За тиждень до 106-ої річниці народження Степана Бандери на "1+1" відбулася презентація художньо-документального фільму "Секрети Бандери", автором та сценаристом якого стала журналіст та телеведуча Світлана Усенко. Напередодні перем'єри вона поділилася своїми враженнями від роботи над фільмом та причинами, що спонукали взятись саме за стрічку про постать відомого ватажка ОУН.

"Його постать, мені здається, на сьогодні надактуальна. Вона у суспільстві на слуху, нас всіх називають "бандерівцями", а ми не знаємо, чому. Ми розкажемо про його особисте життя, ми розкажемо про політичні перипетії його життя. Тому мені здається, що ця стрічка буде відкриттям для багатьох", - каже Світлана Усенко. 

У процесі підготовки фільму було проведено масштабне журналістське розслідування, тож  усі маловідомі та цікаві факти з життя Степана Бандери підтверджені документально. Світлана Усенко навіть зустрілась із ймовірним позашлюбним сином політичного діяча, який не тільки дав відверте інтерв'ю, а й продемонстрував особисту скриньку покійної матері  Марії Гарабач з листами й унікальними фотографіями Бандери.

"Мама про то не говорила, та батько також", - зізнається Степан Гарабач.

Проте він не дуже вірить у ймовірність таємного роману між своєю матір'ю та Бандерою, в якого та працювала особистою помічницею. У родині Гарабач було три сина, чутки про те, що хтось із них є позашлюбним та має за батька відомого ватажка ОУН переслідували хлопців усе життя. Який же з трьох братів має більше спільних рис з родиною Бандери та ймовірно є його сином, авторка програми дізналась за допомогою фахівця. Фізіогноміст знайшов певні відмінності від своїх братів у зовнішньому вигляді середнього сина – Яреми. Утім, остаточну відповідь могла би дати лише генетична експертиза, на яку учасники історії не згодні.

Та не тільки цей факт з біографії Степана Бандери вважається найзагадковішим. Зміст листів, що писав ватажок ОУН до Адольфа Гітлера, – ось що довгі роки цікавило далеко не одного історика та дослідника.

"Найголовніше – це листи Бандери Гітлеру, це те, що мене вразило", - зізнається авторка фільму.

Дізнатись про це можна із повної версії документально-художньо фільму "Таємниці Бандери", яка викриває далеко не один цікавий факт біографії відомої особистості. Зокрема, як вплинуло на політичну діяльність Бандери нещасне кохання та чому він з юних років наймався самокатуванням.

"Мені важко сказати, чи ми знайшли відповіді на всі питання, що є в суспільстві стосовно Бандери, але знайшли відповідь на більшість питань. Тому що про Бандеру багато людей мало що знають: якщо ми зараз вийдемо на вулицю і спитаємо, хто такий Бандера, то крім стандартних відповідей "він – герой" чи "він –бандит", ми нічого не почуємо", - каже Світлана.

Втілював образ молодого Бандери на екрані студент інституту ім. Карпенка-Карого, якого обрали в тому числі й через портретну схожість на героя. Роль убивці ж Степана Бандери Богдана Сташинського зіграв Анатолій Анатоліч, що теж неабияк подібний на втілюваного персонажа.