"1+1" розкриє секрети Степана Бандери

"1+1" розкриє секрети Степана Бандери

Документальний фільм про політичного діяча, ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху 

Поділитися:

"Секрети Бандери" –  документальний фільм виробництва каналу "1+1", який розкриє таємниці життя українського політичного діяча, ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху ХХ століття Степана Бандери. Прем'єра в ефірі "1+1" – у четвер, 25 грудня, о 21:30.

Мало в історії людей, чиє життя настільки оповите легендами. Степан Бандера: хто він? Чому для когось він ідеал для наслідування, а хтось боїться його навіть мертвого? Бандера залишив по собі вражаючу кількість таємниць, розгадати які взялась команда Департаменту журналістських розслідувань каналу "1+1".

Автором ідеї та сценарію стала Світлана Усенко, відома глядачам за фільмом "Таємниці генія Шевченка". Режисером-постановником  фільму виступили Тетяна Алфьорова та Олена Елісєєва. Оператор-постановник – Віталій Панасюк.

"Для більшості українців Бандера досі — загадкова постать. Ми нічого про нього не знаємо. Хоча останнім часом це прізвище в усіх на слуху. Проте вийдіть на вулицю, спитайте у людей: хто такий Степан Бандера? Окрім заїжджених слів — "зрадник", "герой" — більше нічого не дізнаєтесь. Ми вирішили це виправити", - так Світлана Усенко відповідає на питання, чому вирішила знімати кіно саме про Бандеру.

"Секрети Бандери" великий фільм, його хронометраж 3 години. Зйомки тривали майже півроку, і не лише в Україні, але й в Європі – у Польщі, Німеччині. Знімальна група розшукала людей, котрі знали Бандеру особисто, і підняла з архівних сховищ величезну кількість документів.

"Результати дослідження вражають – таємниць в житті Бандери навіть більше, ніж уявляли історики. Особисте життя Степана Бандери також оповите таємницями. Перше кохання Бандери і його пізня любов – у романтичній сюжетній лінії стрічки", - розповідає авторка фільму Світлана Усенко.

Окрім документальних зйомок, у стрічці "Секрети Бандери" є багато ігрових сцен – це художні реконструкції найважливіших моментів із життя Степана Бандери. Його у фільмі грають троє акторів – у дитинстві Павло Слободяник, в юності Борис Український та в зрілих роках Артем Примак.

Знімальній групі 1+1 вдалося потрапити до місць, де українські репортери ще не були ніколи, зокрема у місті Карлсруе, де відбувся суд над Богданом Сташинським, агентом КДБ, який застрелив Бандеру.
Також автори "Секретів Бандери" стали першими вітчизняними журналістами, кому вдалося побачити і прочитати листи Бандери до Гітлера. Що було в цих листах – одна із сенсаційних знахідок знімальної групи.

Прем'єра фільму відбудеться на "1+1" за тиждень до 106 річниці від дня народження Степана Бандери – 25 грудня. Початок о 21:30.