Як правильно посадити хризантеми та що з ними робити після цвітіння (поради садової блогерки Антоніни Лесик)

Як правильно зберігати хризантеми та доглядати за ними під час холодів?

Поділитися:

Антоніна Лесик – популярна садова блогерка, яка вже 10 років вирощує та доглядає за рослинами. Для "Сніданку. Вихідного" Антоніна розповіла, що можна робити з хризантемою після цвітіння. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посадити часник на зиму: як правильно, у якому ґрунті найкраще росте та чим озимий часник відрізняється від ярового (поради садової блогерки Антоніни Лесик)

Хризантема – беззаперечно королева осені, хоча б тому, що квітне до самих морозів. Нею прикрашають квітники, а також використовують для контейнерного озеленення. Багато хто вважає, що після квітування, її залишається тільки викинути, але, як стверджує експертка, це не так. 

Як правильно зберігати хризантеми

Як розповіла Антоніна Лесик, зберегти хризантему можна два основними способами:

1. Забрати її прямо в горщику в приміщення, де температура не опускається нижче нуля. Перед цим її необхідно обрізати та протягом зими контролювати, щоб земляний ком не пересихав.

2. Висадити її прямо в ґрунт. Особливо це стосується корейських сортів хризантем. Зауважте: посадкою можна займатися, коли стоїть ще тепла погода і ґрунт не промерз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як піймати вдалий кадр: всі секрети успішної фотосесії від фотографині Юлії Літвін

Як правильно посадити хризантему (за порадами Антоніни Лесик)

  • Для посадки хризантеми виберіть сонячне місце. Якщо сонце буде попадати тільки з одного боку, то і хризантема у вас буде однобока.
  • Вона любить щільні ґрунти – ідеально, якщо у вас буде суглинок. Якщо ж ні, додайте чорнозему або глини. 
  • При плануванні посадок зберігайте відстань між рослинами не менше 50 см, для того, щоб хризантема рівномірно розвивалася та була кулястої форми.
  • Висаджуємо хризантему трішки нижче рівня, ніж вона росла в горщику. Завдяки цьому навесні ви отримаєте багато нових пагонів. Після посадки гарно поливаємо.

Але так залишати хризантему на зиму не можна – вона вимерзне. Тож після квітування робимо обрізку 10 см від землі та гарно її вкриваємо. Для цього можна використати перегній, компост або будь-яку іншу органіку: гілки бадилля, скошену траву, листя тощо. Зауважте: шар необхідно зробити товстий. Насипайте цілу купу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ранкова зарядка дає в 5-10 разів більше енергії, ніж кава», – фітнес-тренерка Ксенія Литвинова розповіла, як сформувати звичку регулярно виконувати зарядку

Як і з контейнерними хризантемами, ґрунтові можна викопати та занести в приміщення, або залишити в ґрунті. Лесик розповіла:

Я свої залишаю, але перед цим треба зробити обрізку. Обрізком та укриттям хризантем слід займатися вже після настання стабільних холодів. Слідкуйте за тим, щоб субстрат, який ви використовуєте, був сухим. Для цього підготуйте його заздалегідь та поставте під навіс або в теплицю. Після шару органіки необхідно укріпити всю конструкцію, щоб вона протрималась всю зиму. Можна використати дошки або соснові гілки.

Дивіться сюжет як правильно заморозити овочі: