Вітаміни ми отримуємо із продуктів рослинного і тваринного походження. Деякі з них  утворюються мікроорганізмами у нашому кишечнику. Варто розрізняти жиророзчинні (A, D2, D5, E, K, K1, K2) та водорозчинні (B1, B2, B5, B6, B12, C, P, H тощо) вітаміни.

Потреба у вітамінах залежить від таких чинників:

1. Віку.

2. Статі.

3. Ваги людини.

4. Інтенсивності праці.

5. Фізіологічного стану, наявності хронічних захворювань.

6. Факторів довкілля.

Причинами недостатнього забезпечення організму корисними речовинами можуть бути:

1. Неякісні продукти харчування.

2. Неправильна/недостатня обробка продуктів.

3. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

4. Антивітамінна дія лікарських препаратів.

Галина Незговорова запевняє, що основою здорового щоденного раціону є такі продукти:

1. Молочні: 2 склянки молока, кефіру, йогурту або 200 г м’якого сиру.

2. М’ясні: 200 г м’яса птиці, риби або 2 яйця.

3. Овочі та фрукти: 4 порції страв з овочами та фруктами різних кольорів.

4. Хліб та крупи: 150 г цільнозернового хліба та 200 г крупи.

Дієтолог наголошує, що дефіцит вітамінів – одна із найголовніших причин розвитку захворювань в організмі людини. Не існує універсального продукту, який містить одразу усі групи вітамінів. Тому раціон харчування потрібно урізноманітнювати щодня. Окрім цього, важливо пам’ятати, що для вітамінів характерна висока активність навіть у невеликих дозах.

Також нагадаємо, що нещодавно Галина Незговорова розповіла про корисні властивості кизилу.