Чи працюють старі методи виховання для сучасних дітей (про правила виховання розповідає психологиня Анна Кушнерук)

Чи доцільно використовувати старі методи, якщо мова йде про виховання сучасних дітей? Власними правилами виховання ділиться психологиня Анна Кушнерук.

Поділитися:

Чому ми іноді переносимо на наших дітей ті ж методи, якими виховували у свій час нас? Чи доцільно, чи правильно так робити? Про це, а також про власні правила виховання у шоу «Сніданок. Вихідний» розповіла психологиня Анна Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бабусі і мами, ревнощі виховання: чи правда, що онуків любити простіше, ніж дітей (коментує психолог)

Анна Кушнерук пояснює, що копіювати методи виховання своїх батьків цілком логічно, адже люди за своєю суттю історичні істоти. І те, що робили з нами в дитинстві, ми зараз на підсвідомому рівні робимо і з власними дітьми, особливо, якщо ми виросли у здоровій психологічній атмосфері. Також Анна Кушнерук пояснила, чому бабусі так тепло ставляться до онуків:

Але для сучасних дітей старі методи виховання часто виявляються неефективними. Вони прагнуть більшої аргументації дій та вчинків, ніж це було прийнято раніше. Світ змінюється, і нам треба змінюватися разом з ним, вважає психологиня. І додає:

«Адекватні батьки щодня працюють над тим, щоб не агресувати на дітей, не бути занадто прискіпливим, і ця робота не закінчиться ніколи. І все одно іноді буде імпульс, коли ви зробите так, як робили з вами у дитинстві. Найбільша робота над собою – це не чинити так, як робили батьки, а шукати інші нейронні можливості щось сказати, зробити».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не розчинитися в дітях? Розповідає психологиня Анна Кушнерук (на прикладі стосунків співачки Камалії з мамою)

Анна Кушнерук зауважує – для гармонійного розвитку особистості надзвичайно важливі комунікативні навчики. Психологиня каже:

«Ми своїх дітей маємо навчити говорити про свої потреби».

Поради по вихованню дітей від Анни Кушнерук

Анна Кушнерук радить дотримуватися таких пораду у вихованні дітей:

►Поважати дітей і пам’ятати, що цей світ є і для них, і для вас, вони так само його повноцінні частини.

►Якщо ви відчуваєте, що не маєте сил, не знаєте, як вчинити, проговорюйте ситуацію з іншими дорослими людьми, прописуйте, продумуйте, не залишайте проблему непропрацьованою. Бо в майбутньому вона дасть про себе знати.

►Розмовляйте з дітьми, лише в повноцінному діалозі можна дізнатися про їхні потреби та проблеми.

►Будьте з дітьми друзями. Але тут є уточнення від Анни Кушнерук:

«Треба бути дітям друзями, але це не про панібратство. Це про систему, у якій з дитиною розмовляють, їй довіряють, її поважають, але не забувають, хто в домі дорослий».

Дивіться, як Анна Кушнерук розповідає про пізнє батьківство:

ФОТО: Pexels/Elina Fairytale