"90-ті не повторяться", – економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1" коментує підвищення офіційного курсу долара

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
НБУ підвищив офіційний курс долара: які негативні наслідки відчують на собі українці та які сфери від цього виграють (коментар економіста Сергія Фурси у «Сніданку з 1+1»)
Pixabay/geralt

Економіст Сергій Фурса у студії Сніданку з 1+1 прокоментував різке зростання офіційного курсу долара в Україні.

Поділитися:

Нацбанк підвищив офіційний курс долара на 25%. У студії Сніданку з 1+1 економіст Сергій Фурса пояснив, що це означає для України та для самих українців. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс долара восени або чому хвіст виляє собакою: валютний прогноз та коментар економіста Сергія Фурси у «Сніданку з 1+1»

Підвищення офіційного курсу долара: причини та наслідки рішення

"Я не знаю жодного знавця чи економіста, який би критикував це рішення Нацбанку. Усі погоджуються, що це вимушене, неприємне, але правильне рішення. Нічого "чорного" насправді не сталося. Нацбанк переставив офіційний курс, який довго стримував і який суттєво відрізнявся від реального. Якби були резерви стримувати, то Нацбанк би тримав його. Нацбанк переставив офіційний курс на рівень "чорного ринку", на який усі люди і так орієнтувалися", – розказує експерт.

Сергій Фурса зазначає, що зазвичай такі речі "вчасно" ніколи не робляться, або зарано, або запізно, оскільки це рішення потрібно усюди погодити. Експерт прогнозує, що найближчим часом різниця офіційного курсу та "неофіційного" буде мінімальною:

"З часом вона може збільшитись, це залежить від війни. Увесь тиск на гривню повністю залежить від війни. Після цього рішення Нацбанку буде трошки легше контролювати ситуацію, тому що вчорашнім рішенням прикрили багато схем: "картковий туризм", вивід грошей із країни".

Новий курс долара: на що зростуть ціни в Україні

Однак у даного рішення є і негативна сторона: здорожчання всього:

"Паливо – миттєво, всі інші товари теж піднімуться +/- на 25%. Товари внутрішнього українського виробництва теж подорожчають, але не так швидко, а у імпортні товари вже закладали ринковий курс. Але усі скористаються приводом і переставлять ціни. 

Де тут позитив? Здорожчання імпорту зменшить цей самий імпорт, український виробник стане більш конкурентним, а значить і зменшиться тиск на національну валюту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 250 000 грн на новий бізнес: як Україна планує повертати своїх громадян додому з країн ЄС

Дефіцит бюджету в України: що зміниться

Ще одне важливе питання: як це рішення вплине на дефіцит бюджету в Україні:

"Нацбанк з початку року друкував дуже багато гривні через дефіцит бюджету (різницю між доходами та витратами, яка повністю не перекривається нашими західними партнерами). У нас є певний гривневий дефіцит бюджету, який закривається допомогою заходу. Таким чином, фактично, у гривні, допомоги стане більше на 25%. І це допоможе перекрити "дірку" на 25%".

Проте варто пам'ятати: поки триває війна, тиск на гривню збережеться:

«Зараз дуже важливо, щоб відкрили порти, це збільшить прихід у країну валюти на 1 млрд доларів. Це буде позитивно для аграріїв і загалом для гривні».

Оплата карткою для українців за кордоном: що зміниться

Які відбулись зміни по картковим рахункам для людей, що перебувають за кордоном:

«Точно обмежили суми, які ви можете перераховувати кожен місяць. Встановили тижневі ліміти. Тобто, обмежили канали, якими вимивали гроші з України. Нацбанк увів багато обмежень, щоб  відтік капіталу  зупинити».

карта

Інфляція в Україні: нові прогнози та що буде з цінами

Сергій Фурса зазначає, що інфляція буде більшою, і Нацбанк вже переглянув прогноз: тепер прогнозують 30% інфляції цього року.

«Для звичайного року – це багато. Окрім війни в Україні є ще шалена інфляція у світі. У країнах Європи вона вже сягає 20%. Ми імпортуємо цю інфляцію доларову, ще девальвація, і ще війна».

Також експерт розповідає про фактичне здорожчання товарів до кінця року:

«Через три місяці усе буде дорожче, переважно. Тому, якщо ви хочете щось купити, що вам дуже потрібно, наприклад, холодильник, тоді потрібно зараз. Купляти другий холодильник, щоб він у вас лежав – трішки «тупо».

90-ті не повторяться, такої інфляції не буде, переконує Сергій Фурса:

«Нацбанк робить усе, щоб цього не сталося. Якщо згадати 2015 рік, тоді гривня впала у три рази. А зараз, коли півроку іде війна, завдяки реформам, які були зроблені і правильній політиці у нас не відбувається того, що було у 2015 році. Інфляція буде зростати, але вона контрольована. І головне – це підтримка Заходу. Не було б західної підтримки – було б дуже важко».

Новини по темі