Олексій ДушкаВедучий програми «Життя без обману» Олексій Душка в гостях у програми «Сніданок з 1+1» порадив, як обрати якісну соняшникову олію та зберегти її корисні властивості. 

ПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ

Як схуднути та покращити стан шкіри за допомогою вітаміну В6Соняшникова олія містить велику кількість вітамінів, зокрема:

  1. Вітамін F покращує стан шкіри та зміцнює імунітет.
  2. Вітамін Е сповільнює процес старіння та покращує пам'ять.
  3. Вітамін А зміцнює зорову функцію і впливає на стан нігтів та волосся. Читайте, як боротися з ламкими нігтями та сухим волоссям.
  4. Вітамін D сприяє засвоєнню кальцію в організмі, що попереджає розвиток рахіту у маленьких та остеопорозу у дорослих.

Соняшникова олія не відрізняється від дорогої оливкової за калорійністю.

Дієтологи радять вживати різноманітні види рослиннх олій, але не більше однієї десертної ложки на день. 

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ СОНЯШНИКОВУ ОЛІЮ

Обов'язково переливайте олію з пластикової тари у скляну. Так, вона збереже свої корисні властивості і не вбере небезпечних речовин із пластику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що можна їсти і пити з пластикового посуду, щоб не нашкодити здоров'ю.

Тримайте ємність з олією у темному місці за температури, вказаній на упаковці (зазвичай це 6 градусів).

ЯК ОБРАТИ СОНЯШНИКОВУ ОЛІЮ

Існує два основних види соняшникової олії: рафінована та нерафінована.

РАФІНОВАНА СОНЯШНИКОВА ОЛІЯ

– марки «П» –– це пресова олія, призначена для загального використання.

– марки «Д» –– це олія для дитячого та дієтичного харчування. Марка «Д» свідчить про більш інтенсивне очищення і про контрольовані мікробіологічні показники. 

Смаження на олії марки «Д» так само безпечне, як і на олії марки «П».

НЕРАФІНОВАНА СОНЯШНИКОВА ОЛІЯ

– домашня – небезпечна для вживання, адже насіння, з якої вона виготовляється, не досліджується на вміст важких металів та вихлопних газів та не проходить додаткових етапів очищення.  

– заводська – проходить необхідні етапи очищення і є придатною для вживання. АЛЕ не може використовуватися для смаження. Нагрівання навіть до 60 градусів спричиняє виділення канцерогенів.

Зазвичай пательня розігрівається до 150-200 градусів, тому смаження на нерафінованій олій категорично заборонене.

Якщо ви відчули, що олія гірчить, обов'язково повертайте її у магазин. Це означає, що при її виготовленні використовували зіпсоване насіння. 

Пам'ятайте, що олія – це джерело величезної кількості вітамінів, які зміцнюють імунітет та зберігають красу. Інформацію про поживну цінність та особливості інших рослинних олій – шукайте у наступних статтях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисне гарбузове насіння.