Як попередити виникнення кишкових інфекцій влітку

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку

Лікар-терапевт дала поради, як попередити виникнення кишкових інфекцій та що робити в разі виникнення симптомів хвороби.

Поділитися:

Кишкові інфекції можна вважати сезонним захворюванням, адже пік їх припадає на літній період. Щоб не зіпсувати відпочинок лікар-терапевт Юлія Кузнєцова-Арабулі у програмі Сніданок з 1+1 розповіла про причини виникнення, симптоми та першу допомогу при виникненні кишкової інфекції.

7 речей, що допоможуть легше переносити спекуНайближчим часом в Україні протримається надзвичайно спекотна погода. Щоб легше переносити спеку, експерти радять, в першу чергу, пити понад два літри води в день. Найкраще підходить вітамінна вода домашнього приготування та підсолена негазована вода.

Проте ми не завжди маємо змогу випити чисту воду і вживаємо воду з крану чи інших неперевірених джерел. Така необачність може призвести до розвитку кишкових інфекцій.

Ще однією причиною захворювання є недостатньо вимиті фрукти та овочі. Чи можете уявити, що черешня чи полуничка, яку ви скущтували на базарі, може призвести до потрапляння патогенних мікроорганізмів, які спричиняють клінічні прояви кишкової інфекції?

Щоб попередити виникнення кишкової інфекції, варто дотримуватися наступних заходів профілактики:

  1. Часто мити руки.
  2. Термічно обробляти продукти харчування. М’ясні та рибні продукти потрібно ретельно проварювати чи пропарювати, адже при температурі понад 70 градусів більша частина патогенних організмів гине.
  3. Не пити воду з-під крану, вживати воду в пляшках чи принаймні кип’ячену.
  4. Звертати увагу на рівні захисту фільтрів для води.

Крім того, влітку варто трішки підкорегувати свій раціон харчування, щоб не отруїтися улюбленими стравами. Намагайтеся не їсти в найспекотніші періоди дня, снідайте та обідайте на годину раніше, а вечерю навпаки відкладіть на годину пізніше.

Відмовтеся від олії та сметани для салатів. Альтернативою може бути будь-яка рослинна олія.

3 правила, як вибрати свіже м'ясо для шашликаУ літній період м’ясо ліпше тушкувати чи варити, адже смажені страви можуть спричинити розлади шлунку. Експерт радить ретельно пережовувати їжу, адже виділення шлункового соку є природнім механічним захистом від хвороби.

Якщо, незважаючи на засоби профілактики, ви відчуваєте недомагання та слабкість, варто насторожитися. Це є першими признаками кишкової інфекції. Обов’язково зверніться до лікаря, лише спеціаліст може оцінити ступінь тяжкості хвороби та призначити відповідне лікування.

Поки ви чекаєте на лікаря не варто зволікати, почніть приймати ентеросорбенти, які зменшують засвоєння токсинів в кишечнику. Також пийте багато рідини маленькими порціями. Лікарі радять кожні 5 хвилин робити ковток трав’яного чаю, кип’яченої води чи несолодкого компоту.

Новини по темі