Як відрізнити пневмонію і ковід від хронічних захворювань та як відновити легені після коронавірусу (розказує пульмонолог)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

День боротьби проти хронічних обструктивних захворювань легень: як відрізнити від інших хвороб дихальної системи та які вправи робити для відновлення, радить пульмонолог у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Сьогодні увесь світ відзначає День боротьби проти хронічних обструктивних захворювань легень. ВООЗ називає їх одними із найпоширеніших хвороб століття. І саме вони посідають четверте місце у світі серед причин смерті. Від них у світі страждає близько 10% дорослого населення, в Україні з цим діагнозом живуть близько двох мільйонів людей. Чим обструктивні захворювання легень відрізняються від звичайного бронхіту – розповідає лікар-пульмонолог Євген Симонець у "Сніданку з 1+1". 

Що таке хронічні обструктивні захворювання легень

Раніше була ціла група захворювань, куди входили хронічний обструктивний бронхіт, бронхіальна астма, хронічні неспецифічні захворювання легень, однак зараз ХОЗЛ виділяють як окреме захворювання, яке обумовлене порушенням потоку повітря і потоку видоху. У світі більше 3 млн людей щороку помирає через ХОЗЛ. Діагноз ХОЗЛ може поставити тільки лікар.  

Як відрізнити хронічне обструктивне захворювання легень від кашлю, бронхіту та інших хвороб дихальної системи

Розвитку ХОЗЛ зазвичай передує ціла низка різноманітних захворювань, у першу чергу це паталогії органів дихання і початок вони беруть ще з дитинства. Діти, які часто хворіють на рецидивуючі обструктивні бронхіти, мають усі передумови для подальшого розвитку ХОЗЛ у дорослому віці. Лікар має обов’язково зробити спірометрію пацієнту із підозрою на ХОЗЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПневмонія в пандемію коронавірусу: як розпізнати перші симптоми та як не можна лікувати розказує лікар-пульмонолог

Ознаки хронічних захворювань легень

  • Задишка
  • Кашель
  • Свистячі хрипи під час дихання
  • Підвищення температури

Найчастіше на ХОЗЛ хворіють курці. Також важливим фактором є те повітря, яким ми дихаємо. Зараз Київ входить до десятки найзабрудненіших міст Європи. Окрім якості повітря, на хозл впливають захворювання інших органів і систем. Це  серцево-судинна система, це захворювання шлунково-кишкового тракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як тренувати імунітет дітей на карантині: порадами ділиться педіатр Владислава Барзилович

Причини хронічних обструктивних захворювань легень

  • Тютюновий дим
  • Забруднення повітря
  • Робота на небезпечних підприємствах

Хронічні обструктивні захворювання легень  – це хвороби людей старшого віку. У дітей вони не спостерігається. Так само, як і не може бути у дитини 5-7 років хронічного бронхіту, він може бути лише рецидивуючим.

Найнебезпечніше – розвиток різних ускладнень, коли людині нема чим дихати. Емфізема – це перероздуття, коли легені роздуваються, як риб’ячий пузир. Коли легені роздуті, вони не забезпечують повноцінний газообмін, а значить, всім іншим органам і системам, а це серце, мозок і нирки – не вистачає кисню і вони не можуть повноцінно працювати. Відбувається каскад ускладнень інших органів і систем і саме тому така висока смертність від них.

При бронхообструкції відбувається три етапи

Перше, це набряк слизової і це зменшує просвіт бронха. Друге – це спазм: бронх стає ще меншим. І як наслідок, набрякова слизова виділяє ще більшу кількість харкотиння, яке може закупорити вже звужений просвіт бронха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи необхідні антибіотики при лікуванні COVID-19? Пояснює медична експертка UNICEF Катерина Булавінова

Як відновити легені після важкого перебігу коронавірусу. Дихальні вправи

Пульмонолог розповів, що використовувати кульки при пневмонії чи бронхіті не зовсім правильно. При бронхообструкції частина бронхів закупорена мокротою, а частина – ні. Коли ми починаємо збільшувати тиск у легенях, ті бронхи, які не заповнені харкотинням, перероздуваються, беручи на себе функцію тих, які забиті. Використовувати кульки для роздування варто тоді, коли була проведена операція на грудній клітині або коли у пацієнта стоїть плевральний дренаж, для того, щоб повністю розправити легені.

Найкраща вправа при хворобах дихальних шляхів – дути у воду через трубочку: необхідно взяти коктейльну трубочку та склянку води і просто дмухати у воду. Однак, і дану вправу краще робити вже на етапі одужання, коли гострий стан минув.

Для пацієнтів з хронічними обструктивними захворюваннями легень дуже корисно робити дихальні гімнастики: дитячу дихальну гімнастику та  дихальна гімнастика малих об’ємів, коли за 20 секунд робимо повільний вдих, затримуємо повітря ще на 30 секунд та видихаємо повільно ще 40 секунд.

Дивіться коментар лікаря, як розпізнати пневмонію в пандемію коронавіруса

Новини по темі