Поради психолога: Як боротися з агресією

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Психолог Наталя Підлісна розповіла, як розпізнати небезпеку та позбавитися від агресії.

Поділитися:

Нещодавнй випадок нападу на бійця АТО в театрі Дніпра викликав значний резонанс у суспільстві. Жінка, яка активно підтримує бойовиків Донбасу, завдала чоловіку удару молотком по голові.

Що провокує таку агресію та як виявити і попередити потенційну небезпеку – на ці та інші питання відповіла постійний експерт програми «Сніданок з 1+1» психолог Наталя Підлісна. 

Агресія - це базова емоція, з якою народжується кожна дитина. Агресія в нормі необхідна для того, щоб досягати нових вершин та не пасти задніх у битві за виживання. Ця емоція змушує людей конкурувати, домінувати, шукати кращого сексуального партнера. 

Всі емоції існують в нормі та в патології. Нормований обсяг агресії необхідний людині, аби вижити у суспільстві.

Розглянувши конкретний випадок у театрі, експерт зазначила, що це вже є відхиленням від норми, що у науці називають психологічною патологією. Люди з такими проблемами завжди ходять поміж нас і важливо навчитися розпізнавати їх, аби вчасно уберегти себе та близьких.

ЯК РОЗПІЗНАТИ НЕБЕЗПЕЧНУ ЛЮДИНУ

– Особа з агресивними намірами поводить себе не стандартно у порівнянні з оточуючими. У громадських місцях, коли всі поводяться спокійно, психопат помітно нервуватиметься.

– Тривожним дзвіночком повинна стати надмірна зосередженість на одній точці, коли навколо активно змінюються події - тобто людина зосереджена на агресивних думках.

– У такий момент необхідно спостерігати за рухами рук потенційного агресора: він може погладжувати кишеню чи сумку, в якій лежить знаряддя нападу.

Причинами агресії може стати те, що у людини дуже багато негативних емоцій: почуття образи, вини, невдачі, безнадії, нереалізованості тощо. Особа боїться їх висловити і усі ці емоції у сукупності призводять до утворення агресії.

ОСНОВНІ СПОСОБИ ПОЗБУТИСЯ АГРЕСІЇ:

1. Метод «парового котла» – важливо, щоб існували канали для висловлення своєї думки у кожного члена суспільства. Яскравим прикладом може стати діяльність журналістів - вони зобов'язані показати позиції по обидва боки барикади. Беручи участь у мітингах, люди реалізовують свою агресію і вона переходить у більш спокійне русло енергії. 

2. «Ритуальні танці» – надати своїй негативній енергії певного звукового чи символічного вияву. Наприклад: скандування різких закликів, «диванна аналітка» в мережі тощо.

3. Сміх – держава повинна слідкувати за тим, щоб у суспільство проникало багато веселих емоцій: від гумористичних передач до позитивних новин. Люди, які частіше сміються, менш агресивні.

Читайте також поради психолога Олени Любченко, як позбутися недовіри до чоловіків.

Новини по темі