Як згенерувати цифровий сертифікат тим, хто перехворів на COVID-19 та чому отримати його можуть не всі (пояснює заступниця міністра охорони здоров'я)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Довідки про одужання після коронавірусу можна завантажити в застосунок "Дія".

Поділитися:

Як завантажити сертифікат? Який у нього термін дії? Чому отримати його можуть не всі? Роз’яснює заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Каркевич у «Сніданку з 1+1».

Як отримати цифровий сертифікат тим, хто перехворів на COVID-19

Сімейні лікарі нарікають, що ніяких додаткових роз’яснень вони не отримували, а от у МОЗ пояснюють, що для сімейних лікарів по суті нічого не змінилося.

Заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Каркевич розповідає: «Лікарі і зараз вносять дані про хворобу пацієнта в електронну систему охорони здоров’я. Туди вносяться і дані про щеплення від COVID-19 і на основі цих даних також генеруються сертифікати про вакцинацію у «Дію». Так само, на основі цих даних, які вносять лікарі до системи, мають генеруватись і сертифікати про одужання. У цій системі на сьогодні зареєстровано 32 млн пацієнтів і туди вносять дані 4,5 тисячі закладів охорони здоров’я України. Через 15 днів після того, як сімейний лікар вніс дані про захворювання, сертифікат має згенеруватися в додатку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційно: повністю вакциновані українці зможуть отримати по 1000 грн (як і коли отримати гроші)

Як згенерувати цифровий сертифікат тим, хто перехворів на Covid-19 у додатку «Дія»

Щоб його побачити, достатньо зробити кілька кліків:

  • завантажити додаток «Дія»,
  • обрати «додати COVID-сертифікат»,
  • серед сертифікатів обрати «сертифікат про одужання»,
  • надати згоду про передачу медичних даних та натиснути «отримати сертифікат»,
  • COVID-сертифікат з’явиться з розділі «документи»

Термін дії такого сертифікату – 90 діб, але оформити такий документ можна буде максимум двічі на рік. Однак ті, хто не повідомляв сімейного лікаря про свою хворобу, отримати сертифікат не зможе. Навіть тим, у кого є позитивний ПЛР тест, і потім після одужання – негативний. Якщо лікар не бачив клінічних проявів хвороби, він не може самостійно перевірити результат ПЛР і його можуть навіть покарати.

Скільки діє сертифікат і хто не зможе отримати сертифікат про одужання від COVID-19

Заступниця міністра охорони здоров’я пояснює: 

«Якщо було самолікування вдома або не було звернення до лікуючого лікаря, документ не згенерується. Заднім числом вносити дані заборонено згідно законодавства».

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. 

Дивіться, як вакцинуватися тим, хто отримав "липовий" сертифікат

 

Новини по темі