Як знайти роботу під час війни: поради від експерта у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ринок праці України під час війни: поради з пошуку роботу у "Сніданку з 1+1"
freepik.com

Експерт дає поради: як знайти роботу в часи війни?

Поділитися:

За даними Київського міського центру зайнятості зараз у столиці в середньому 10 безробітних на 1 вакансію. Про те, як знайти роботу під час війни та що відбувається з ринком праці України зараз, у "Сніданку з 1+1" розбиралися разом зі співзасновником та керівником сайту з пошуку роботи Артуром Міхно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпустка під час війни: як оплачується, скільки може тривати, кому можуть відмовити у відпустці на період дії воєнного стану (роз’яснення експерта)

Через війну багато людей втратили роботу. Про конкуренцію на ринку праці нині Артур Міхно розповідає:

"Конкуренція дійсно висока: зараз ми бачимо десь в 5 разів вищу кількість кандидатів на кожну вакансію порівняно з довоєнним періодом. Проте також ми бачимо високий рівень активності ринку в цілому: вакансії публіккують нові, а не оновлюють старі, і швидше закривають. Це позитивний момент".

Які професії найбільш затребувані нині на ринку праці в Україні? Експерт зазначає:

"Робочі спецаільності і категорія "виробництво" вийшли на першй рівень за кількістю людей. Тепер вони знаходяться поряд зі сферою обслуговування. Зараз це дві найбільші категорії, на які є реальний попит".

Також Артур Міхно перелічив, представників яких професій найчастіше шукають через їхній сайт:

робота війна

Як швидше знайти роботу: поради експерта

Артур Міхно дав поради, як швидше знайти роботу під час війни:

►регулярно продивлятися вакансії на спеціалізованих сайтах та у пабліках;

►підписуватися на нові вакансії за своєю кваліфікацією і швидко на них реагувати (надсилати резюме);

►попередньо дізнатися інформацію про компанію, куди відправляєте резюме, щоб написати невеликий супровідний лист (це значно підвищує ймовірність відгуку на ваше резюме з боку роботодавця, адже так він зрозуміє, що ви дійсно зацікавлені у роботі саме в цій компанії).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "90-ті не повторяться", – економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1" коментує підвищення офіційного курсу долара

Експерт радить бути більш гнучкими у своїх вимогах до роботодавців, розуміти, що, можливо, доведеться поєднувати функціональні обов'язки різних посад. Оскільки економічна ситуація складна, і у підприємств часто немає можливості платити тій кількості персоналу, яка була до початку війни. Також варто серйозно розглянути можливість і дистанційної роботи: деякі компанії йдуть на такий крок, щоб зекономити кошти на оренді приміщень. Не слід боятися такого фрілансу, запевняє Артур Міхно, адже вже навіть було прийнято закон, який регулює дистанційну роботу в нашій країні за трудовим договором з нефіксованим робочим часом. Експерт зауважує:

"Дистанційна робота може стосуватися не лише ІТ-фахівців, а й бухгалтерів, юристів, маркетологів, представників творчих спеціальностей тощо".

Детальніше про те, як в умовах зростаючої конкуренції знайти роботу, дивіться у відео "Сніданку з 1+1":

Новини по темі