Через скільки часу після перенесеного коронавірусу треба вакцинуватися та чи треба попередньо перевіряти антитіла: коментує медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Через який проміжок часу можна вакцинуватися, якщо ви перехворіли на COVID-19? Про це розповіла медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

Поділитися:

Коли можна робити щеплення від коронавірусу, якщо ви перехворіли на цю недугу? Відповідь для «Сніданку з 1+1» дала медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова. Вона зазначила:

«Я вакцинувалася через півтора місяці після важкого COVID-19. Слід розуміти, що можливе повторне зараження коронавірусом. Тому якщо ви перехворіли, не відкладайте вакцинацію: щеплюватися можна одразу після клінічного одужання».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як згенерувати цифровий сертифікат тим, хто перехворів на COVID-19 та чому отримати його можуть не всі (пояснює заступниця міністра охорони здоров'я)

Медична експертка розповіла, що дійсно на початку вакцинальної кампанії в Україні була рекомендація щеплюватися лише через пів року після перенесеного COVID-19. Булавінова пояснює причини цього:

«Такі рекомендації були тому, що не було вакцин в Україні в достатній кількості. Зараз же вакцин у нас багато, вони є для всіх».

Також, за словами Катерини, не рекомендується чекати більше, ніж 3 місяці, щоб щепитися від коронавірусу після перенесеної хвороби. Адже за цей час рівень вироблених антитіл зазвичай суттєво знижується, і, відповідно, підвищується ймовірність повторного зараження. Дивіться, як Катерина Булавінова розвіює міфи про вакцинацію від коронавірусу:

Що ж стосується того, чи потрібно здавати аналізи на антитіла перед вакцинацією, Катерина Булавінова повідомила:

«Перед вакцинацією не потрібно заміряти антитіла, це не має жодного сенсу. Неможливо за кількістю антитіл сказати, чи захворіє людина повторно. Також неможливо за титрами цих антитіл дізнатися, чи буде реакція на вакцину».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відсторонення від роботи невакцинованих працівників: кого можуть відсторонити, чи збережеться зарплата та робоче місце (розповідає експерт)

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. 

ФОТО: Pexels/Gustavo Fring

Новини по темі