Чи можуть нещеплених працівників відсторонити від роботи? Коментує міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Нещеплені освітяни та дерслужбовці будуть відсторонені від роботи – законодавчі підстави
Pexels/nataliya-vaitkevich

До 7 листопада 2021 року всі працівники сфери освіти, а також представники деяких інших сфер обов’язково повинні отримати щеплення проти COVID-19.

Поділитися:

До 7 листопада поточного року деякі категорії працівників повинні отримати щеплення від COVID-19. Про це говориться у Наказі МОЗ № 2153 "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням" від 4 жовтня 2021 року, офіційно опублікованому 7 жовтня 2021 року. Цей Наказ набирає чинності через один місяць з дня його офіційної публікації, тобто 7 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковідні сертифікати: що робити і куди звертатися, якщо не вдається згенерувати сертифікат про вакцинацію в додатку «Дія»? Розповідає експерт

Своїм Наказом у МОЗ затвердили перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти коронавірусу. Це працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Дивіться, як експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розвіює міфи про вакцинацію від коронавірусу:

Отже, освітян теж включили до переліку професій, представники яких повинні обов’язково бути вакцинованими для повноцінної роботи. Якщо ж до листопада вони не зроблять щеплення, будуть відсторонені від роботи на період карантину без збереження заробітної плати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирські перевезення лише з сертифікатом про вакцинацію чи негативним ПЛР-тестом: коли нові правила почнуть діяти та чи розповсюджуються на дітей?

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко говорить:

Віктор Ляшко

Дехто сумнівається, чи законне таке рішення МОЗ, і чи обов’язкове воно до виконання? Експерти запевняють – все в межах чинного законодавства. У статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» написано:

Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

У тій же статті 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» вказано, що перелік професій, представники яких підлягають обов’язковим щепленням, встановлюють центральні органи виконавчої влади, до яких належить і МОЗ. Тобто, включення до цього переліку освітян Наказом МОЗ є цілком легітимним, а цей Наказ є обов’язковим до виконання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому насправді не можна робити щеплення від COVID-19 та як про це дізнатися? Розповідає Головний санітарний лікар Ігор Кузін

Контроль за тим, чи щеплені працівники, лягає на директора закладу. У освітян та держслужбовців є ще час до 7 листопада 2021 року, щоб щепитися від коронавірусу, інакше вони ризикують бути відстороненими від виконання своїх обов’язків без збереження заробітної плати. Дивіться відео про обов'язкові щеплення від коронавірусу в Україну: 

Новини по темі