Чим небезпечне постійне недосипання

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Терапевт розповіла, які наслідки недосипання та у якій позі краще засинати.

Поділитися:

Здоровий сон – запорука енергії та хорошого самопочуття. Повноцінний сон потрібен для утворення в організмі людини мелатоніну – гормону здоров’я та довголіття.

За статистикою, норма сну для дорослої людини – 6–8 годин на добу. Немовлята сплять 14–16 годин на добу, однак з віком у дітей тривалість сну зменшується.

Від порушення сну страждають не лише молоді матусі, а й люди з ненормованим графіком роботи та студенти. Експерт програми  «Сніданок з 1+1», лікар-терапевт Еліна Бережна розповіла, як запобігти порушенню сну та чи можна вживати снодійні засоби.

У 80 % причиною недосипання є неправильно організований час, – запевняє лікар

Постійне недосипання може спричинити порушення концентрації уваги, роздратованість, неврози, підвищений артеріальний тиск, захворювання серцево-судинної системи та безсоння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подолати безсоння

Лікар рекомендує дотримуватися таких порад, щоб уникнути недосипання:

1. Уникати пізно ввечері важких фізичних навантажень.

2. Не можна переїдати на ніч.

3. Не зловживати кавою та чаєм, міцними напоями.

4. Спіть не менше, ніж 7–8 год на добу.

5. Намагайтеся лягати спати о 22 год.

6. Перед сном корисно провітрювати кімнату.

7. Не варто засинати на животі, оскільки у такій позі порушується кровопостачання до мозку. Особливо небезпечно спати на животі маленьким дітям, бо це підвищує ризик раптової дитячої смерті.

Краще засинати, лягаючи на бік.  Це покращує кровопостачання органів, покращує венозний відтік крові у ногах, послаблює хропіння, – зауважує Еліна Бережна

8. Вранці пийте трав’яний чай із женьшені та елеутерококу. Вони забезпечать енергією та допоможуть підвищити артеріальний тиск (якщо у вас гіпотонія). Ввечері після їжі можна заварювати траву пустирника.

9. Щодо лікарських засобів, можна вживати «Валеріану» та «Віта-мелатонін».

Якщо страждаєте від безсоння тривалий час і не можете зрозуміти причину порушення сну, обов’язково зверніться до лікаря. Прислухайтеся до свого організму та будьте здоровими.

Нагадаємо, що нещодавно на сайті «1+1» назвали 6 правил, які допоможуть вам відновити сили та красу.

Новини по темі