Постійний експерт програми «Сніданок з 1+1» Галина Незговорова розповіла про функції та добову норму вітаміну В9 або фолієвої кислоти. Нагадаємо, напередодні дієтолог розповідала про користь вітаміну Е, А та вітамінів групи В.

Як схуднути та покращити стан шкіри за допомогою вітаміну В6ПРИЧИНИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ

– Нераціональне харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує неправильний раціон харчування жінкам після 40 років.

– Зловживання алкоголем.

– Тривала термічна обробка і консервування їжі.

– Хронічні хвороби кишечника.

– Прийом препаратів, що порушують засвоєння вітаміну В2.

НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ

  1. Запальні ураження ротової порожнини.
  2. Розвиток стеатозу та атеросклерозу.
  3. Зниження інтелектуальних здібностей.
  4. Виникнення передчасних пологів та післяпологових кровеотеч.
  5. Розвиток вроджених дефектів плоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому вагітним жінкам потрібно їсти ожину.

ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ

Фолієву кислоту також називають «вітаміном материнства». Він необхідний для синтезу нуклеїнових кислот, що містять спадкову інформацію.

  1. Покращує роботу серцево-судинної та нервової системи.
  2. Позитивно впливає на обмін жирів.
  3. Налагоджує імунітет. Читайте також: Вітамін В2 відновить зір та покращить імунітет.
  4. Забезпечує нормальний перебіг вагітності і розвиток плоду.
  5. Стабілізує емоційний фон у післяпологовий період та при клімактеричних розладах.

Варто пам'ятати, що надлишок вітаміну В9 може викликати зайве збудження нервової системи і зниження концетрації вітаміну В12 в організмі.

ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ

Основні джерела вітаміну В9 рослинного походження: соя, пророщена пшениця, хліб з висівками, петрушка, крупи, бобові, буряк, морква, гриби, різновиди капусти, шпинат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати салат із сочевиці та авокадо.

Основні джерела вітаміну В9 тваринного походження: субпродукти, м'ясо, риба, твердий сир, кисломолочні продукти.

ДОБОВА НОРМА ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ

Добова потреба вітаміну В2 дорослої людини – 200 мкг. Жінкам у період вагітності та лактації слід споживати 400 мкг/день.

Фолієва кислота руйнується при термічній обробці та у кислому середовищі. Найкраще засвоюється у сирих продуктах. – переконує дієтолог.

Для отримання добової норми вітаміну В9 дієтолог запропонувала включити в меню такі позиції:

– 150 г шпинату

– 200 г столового буряка

– 40 г хліба з висівками

– 200 г білокачаної капусти

– 250 г квасолі

– 100 г болгарського перцю

– 20 г петрушки

– 2 курячих яйця

– 250 г вівсяної або пшоняної каші

– 50 г мигдалю

– 1 склянка йогурту

– 2 ківі або 2 банани

– 125 г курячої або яловичої печінки

Пам'ятайте, чим більше у вашому раціоні свіжих овочів та зелені, тим менша можливість постраждати від дефіциту вітаміну В9 або фолієвої кислоти.