Чому виникають набряки ніг і як їх уникнути

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Лікар-терапевт розповіла про причини та можливі наслідки набряків ніг.

Поділитися:

Лікар-терапевт Наталія Носко у «Сніданку з 1+1» розповіла про проблему, яка періодично турбує кожну другу жінку, – набряки ніг. Набряки можуть сигналізувати про хворобу нирок, захворювання серцево-судинної системи, щитоподібної залози, тромбування вен, про гормональні порушення  тощо. Також це може бути побічною реакцією від вживання лікарських препаратів.

Наталія Носко зауважує, що важливо брати до уваги, коли з’являються набряки і які вони. Наприклад, якщо набряки симетричні на обох ногах і турбують переважно вранці, – це може сигналізувати про патологію серця, якщо ж ввечері, – про захворювання судин нижніх кінцівок.

У жінок набряки ніг трапляються частіше, ніж у чоловіків. 

Лікар виокремлює такі найголовніші причини набряку:

1. Тривале навантаження.

2. Сидяча робота.

3. Тісне взуття.

4. Високі підбори.

Якщо у вас набряки ніг, обов’язково звертайтесь до лікаря. Диференційну діагностику проводять індивідуально, залежно від виду набряку.

Для профілактики лікар рекомендує:

1. Здавати загальний аналіз крові та загальний аналіз сечі.

2. Перевіряти альбуміни.

3. Робити печінкові, ниркові проби. 

4. Регулярно перевіряти рівень глюкози у крові.

5. Перевіряти функції щитоподібної залози.

Окрім цього, якщо у вас сидяча робота, намагайтеся частіше підводитися та ходити. Вдома корисно відпочити, поклавши ноги вище рівня голови (покласти ноги на подушку або дещо підняти і обперти об стіну).  Обмежте вживання алкогольних напоїв та солі, натомість додайте у свій раціон більше селери, петрушки, яблук та цитрусових. Правильно вибирайте взуття на підборах.

Новини по темі