Де здати кров: громадські донорські ініціативи та медичні центри

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Сьогодні відзначають Всесвітній день донора крові. Свято запровадили, щоб подякувати небайдужим, які рятують життя інших.

Поділитися:

Щохвилини незалежно від віку та країни у світі виникає нагальна потреба в переливанні крові. За статистикою, кожній третій людині хоча б раз в житті потрібне переливання крові.

Щоб подякувати волонтерам, які своєю ініціативою рятують життя, Всесвітня асамблея охорони здоров’я у 2005 році постановила щороку 14 червня відзначати день донора.

У світі донорство дуже розвинене, так у Швеції третина населення є постійними донорами, а в США здачі крові присвячений весь місяць.

Володимир Зеленський долучився до збору коштів для Каті РичковоїУкраїні досі не вдалося побудувати сучасну службу крові, кожна лікарня заготовляє її на власний розсуд. Саме тому в Україні почали з’являтися громадські організації, які допомагають знайти донора через соціальні мережі.

Громадська організація Свіжа кров

Співзасновник ГО Свіжа кров Валентин Десятник у сюжеті для Сніданок з 1+1 розповів, що організація постійно проводить цікаві донорські акції. До роботи залучають митців, лекторів, проводять екскурсії.

ГО Свіжа кров у Facebook 

Проект ДонорUA

Асоціація молодих донорів України створила проект ДонорUA. Ініціатива працює як система рекрутингу і пошуку донорів крові та її компонентів. Вона спрямована на координацію донорів крові та пропаганду безоплатного донорства в Україні.

Роботу команди оцінили на конкурсі Startup Weekend: Social Innovation у Стокгольмі, де українці зайняли перше місце серед усіх стартаперів.

Команда ДонорUA запропонувала, щоб боти відповідали на питання донорів та резервували місце в центрі крові на зручну дату.

Проект ДонорUA у Facebook 

У кожному місті обласного значення є центр крові, тому усі бажаючі можуть стати донорами у будь-якій лікарні. Після цього кров направляється до обласного центру.

Всесвітній день донора крові надзвичайно важливе та благородне свято, адже донорство - це безкорисна допомога іншим.

Новини по темі