У програмі Сніданок з 1+1 експерт Галина Незговорова розповіла про корисні та дієтичні властивості пшоняної каші.

За словами дієтолога, пшоняна каша не лише урізноманітнює щоденний раціон, а й покращує самопочуття.

ЧОМУ ТРЕБА ЇСТИ ПШОНЯНУ КАШУ

1. Підвищує апетит, попереджає розвиток анемії.

2. Покращує стан волосся та шкіри.

3. Допомагає позбутися депресії, поліпшує пам'ять.

4. Покращує стан зубів, печінки, серцево-судинної системи.

5. Виводить токсини.

Енергетична цінність пшона зменшується за рахунок кулінарної обробки, тому цей продукт використовують для схуднення, – каже дієтолог Галина Незговорова.

При виборі крупи варто звернути увагу на її колір. Чим жовтіше пшоно, тим смачнішою буде каша.

Дієтолог не рекомендує готувати пшоняну кашу наперед і розігрівати її наступного дня. Адже їжа втратить всі лікувальні властивості.

Ідеальний вибір при приготуванні каш та запіканок – шліфоване пшоно. Воно швидко розварюється та гарно засвоюється організмом, – каже експерт.

ЯК ВАРИТИ ПШОНЯНУ КРУПУ

Крупа пшенична – 1 стакан. Вода – 2 склянки. Масло, сіль за смаком.

Крупу великого помелу треба промити. Вважають, що від цього підвищується якість каші.

Читайте також: Дієтичне харчування: рецепт смачного та корисного сніданку

Коли закипить вода з крупою, на поверхні утвориться піна. Її потрібно зняти.

Зменшити вогонь і варити 15-20 хвилин, періодично помішуючи.

Кашу заправити олією.

Якщо раптом вода википіла, а крупа ще не розварилася, слід додати трохи окропу і варити далі.

ЧОМУ ТРЕБА ЇСТИ ГРЕЧАНУ КАШУ

1. Гречка містить необхідні поживні речовини: білки, вуглеводи, амінокислоти, вітаміни В1, В2, Р, РР, кальцій, фосфор і мікроелементи.

2. Кислоти, що входять до складу гречки прискорюють засвоєння їжі. 

3. Гречка добре насичує організм, адже засвоюється поступово. Вона багата клітковиною, що допомагає схуднути та очистити організм.

4. Корисні вітаміни та мікроелементи у гречці зміцнюють нігті, волосся, покращують загальний стан шкіри та зменшують акне. 

ЯК ВАРИТИ ГРЕЧАНУ КАШУ

Щоб максимально зберегти корисні властивості гречки, дієтологи радять не варити її, а на ніч залити акропом. Після цього її можна за смаком приправити кефіром, йогуртом.