Дистанційне навчання: як батькам організувати дитині здоровий режим дня (радить лікар-педіатр)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Яким має бути розпорядок дня учня на дистанційному навчанні? Навіщо потрібен режим дня з медичної точки зору? Які процеси в організмі відбуваються і як режим дня на них впливає? Розказує сімейний лікар-педіатр Антон Асонов.

Поділитися:

Дитячий організм розвивається і режим дня під час навчального процесу допомагає дитині активно поєднувати процеси навчання, відпочинку, прогулянок, фізичного навантаження, правильного харчування для того, щоб дитина розвивалась гармонійно. Режим дня необхідний дітям будь-якого віку, пояснює сімейний лікар-педіатр Антон Асонов у «Сніданку з 1+1».

Приклад розпорядку дня для дитини за версією лікаря-педіатра

7:30 рухова активність, орієнтовно після того, як дитина прокинулась

8:00 сніданок

8:30 початок навчання

Молодша школа за нормами має бути біля екранів до 10 хвилин за один урок, старша школа – до 30 хвилин за один урок.

10:30 перекус

13:30 обід

15:00 прогулянка – обов’язково має бути протягом дня

16:30 перекус

17:00 виконання домашнього завдання

19:00 вечеря

20:00 хобі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дистанційне навчання: як налагодити процес та чим мотивувати дітей (поради експерта)

Що робити в перервах між уроками та скільки їх має бути

Перерви мають бути після кожного уроку і вони регламентовані санітарними нормами і правилами. Після кожного онлайн-уроку необхідно проводити руханки, а також вправи для очей, щоб зменшити навантаження на зір. Під час виконання домашнього завдання також можна робити паузи, але не у гаджетах.

Важливо! Прогулянку необхідно провести до того моменту, як дитина приступить до виконання домашнього завдання, щоб трохи відволіктись та розвантажити свій мозок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як поєднати дистанційне навчання дітей та свою роботу (експерт ринку праці про відпустку та неповний робочий день)

Яким має бути перекус дитини на дистанційному навчанні

Дитині важливо не бути голодною, але і щоб перекуси не несли шкоди здоров’ю. У дитини на дистанційному навчанні має бути три основні прийоми їжі та два перекуси. Важливо привчати дитину до здорових перекусів із самого дитинства. Фрукти та сухофрукти для перекусів підійдуть найкраще. Солодке має бути присутнім, але дозовано.

Які вправи для очей можна робити між уроками на дистанційному навчанні

Міцно зажмурити очі, потім витягнути вперед руку і сфокусуватись на своєму вказівному пальці. Потім подивитись вдалечінь. Після цього знову фокус на свій палець – і знову вдалечінь. Так повторити кілька разів.

Дотримання режиму під час дистанційного навчання допомагає зберегти здоров’я та робить ефективним саме навчання.

Дивіться поради психолога, як не розчинитись у дітях: 

Новини по темі