Літо - ідеальний час, щоб наситити організм клітковиною. Адже саме зараз можна купувати натуральні вітчизняні овочі та фрукти.

В ефірі Сніданок 1+1 дієтолог Галина Незговорова розповіла про користь клітковини.

Клітковина - рослинне волокно, яке надзвичайно корисно впливає на організм. Британські вчені довели, що щоденне вживання клітковини зменшує імовірність виникнення інсульту. Крім того, рослинне волокно зменшує відчуття голоду, виводить токсини, радіонукліди та тяжкі метали, сприятливо впливає на мікрофлору кишечнику.

Щоденна норма клітковини - 30 грамів. Таку кількість корисної речовини містять 300 грамів фруктів та близько 400 грамів овочів.

Основні джерела клітковини:

  1. овочі: капуста, шпинат, спаржа, листя салату, гарбузи, огірки, помідори, кабачки, буряк, морква
  2. фрукти: яблука, полуниця, черешні, грейпфрути, сливи, апельсини, банани
  3. сухофрукти: курага, чорнослив, родзинки
  4. горіхи: мигдаль, фісташки, волоський горіх
  5. бобові: квасоля, горох, нут, сочевиця
  6. цільнозерновий хліб, висівки, гречка, кукурудзяна крупа

Людям, які не переносять велику кількість клітковини, варто термічно обробляти фрукти та овочі. Також альтернативою є фасована клітковина у меленому вигляді, яку можна знайти в будь-якому магазині.