Фільм Розщеплені на атоми проллє світло на таємниці Чорнобильської катастрофи

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Історії очевидців катастрофи, опрацювання документів і відкриття, про які українці навіть не здогадуються.

Поділитися:

До 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи телеканал 1+1 презентує документальний фільму Розщеплені на атоми

У студію програми Сніданок з 1+1 завітала авторка стрічки Світлана Усенко та розповіла про те, як відбувалися зйомки у зоні відчуження.

Фільм присвячений Чорнобильській трагедії. Знімальна група Розщеплені на атоми поспілкувалася зі свідками катастрофи, опрацювала документи та зробила відкриття, про які українці навіть не здогадувалися.

У цьому фільмі ми намагалися зробити акцент на людях, які пережили цю трагедію, життя яких розщепилося на атоми. Коли дізнаєшся подробиці того, що вони бачили, чим пожертвували – це вражає найбільше. Починаєш задумуватися над тим, скільки може витримати людина, – каже Світлана Усенко.

Протягом двох тижнів знімальна група Розщеплені на атоми жили в Чорнобилі. Колектив навіть спустився у прип'ятський підвал, радіаційний фон у якому в тисячу разів вищий, ніж у Києві.

Автор фільму в Чорнобилі не вперше. За її словами, вона щоразу по-новому відкриває для себе зону відчуження.

Єдиною перепоною для зйомок фільму став обмежений доступ до документів.

Частина чорнобильських документів, яка зберігається в СБУ, вже розсекречена. Проте головна справа – у Москві. За два місяці переговорів нам дозволили подивитися розсекречену частину цієї справи, однак із 53-х томів розсекречено тільки два, – коментує Світлана Усенко.

У фільмі Розщеплені на атоми глядачі дізнаються історію життя людей, з непростими долями. Очевидці розкажуть, що насправді відбувалося під час катастрофи в перші дні ліквідації.

Ми повинні робити висновки із брехні, яку казали, із страждань, які пережили люди. Адже евакуація відбувалася на 36 годин пізніше, ніж вона мала би відбутися. У цей час люди отримали шалені дози випромінювання, – каже Світлана Усенко.

Світлана Усенко – журналіст, ведуча програм на телеканалі 1+1. Понад 15 років працювала у новинах. Багато часу присвятила журналістським розслідуванням. Автор документальних проектів Таємниці Генія Шевченка, Секрети Бандери та Розщеплені на атоми.

Прем’єра Розщеплені на атоми відбудеться на каналі 1+1 вже сьогодні, 26 квітня, о 20:30.

Новини по темі