Хто має відшкодувати пошкоджене дитиною майно у школі (коментує адвокат)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Хто має відшкодувати зірвані дитиною ролети у класі чи розбитий посуд? "Сніданок з 1+1" зібрав думки директорів шкіл та професійні поради від адвоката.

Поділитися:

Суперечки батьків та вчителів через пошкоджене майно у школі – одна з найгарячіших тем шкільного життя. Хто має відшкодовувати завдані неповнолітньою дитиною збитки у стінах школи, розбирались у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Директор однієї з київських шкіл розповів на конкретному прикладі, як вирішили питання з пошкодженням стіни у коридорі школи. Він пояснив, що розуміє, що дітям потрібно на перерві бігати, інакше вони не зможуть висидіти протягом уроку. Стіни у коридорі школи – з гіпсокартону. Дитина бігла, не встигла зупинитись, вдарилась ліктем і проломила стіну. У цій ситуації батьки самі виявили ініціативу зробити ремонт.

Однак, як запевняє директор, якщо подібні ситуації трапляються, то випадково. У стінах школи учнів з перших класів вчать бережно ставитись до речей. Якщо якісь моменти і трапляються, такі як розбита шибка, школа ремонтує це власним коштом.

У школи є свої певні запаси, і якщо їх достатньо, використовують їх, якщо ж ні – звертаються до інженерно-технічного відділу Управління освіти і вони вже допомагають з проведенням ремонтних робіт. Звісно, за державні кошти.

Такої ж думки і директор іншої київської школи. Пошкодження шкільного майна відбувається регулярно, оскільки воно дуже повільно оновлюється. З дітьми намагаються говорити та пояснювати і, як каже директор, це єдиний дієвий метод. За словами директора, найчастіше б’ється посуд (майже кожної перерви), ламаються стільці, царапаються парти, оббиваються стіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпека школяра: З якого віку дитина може ходити до школи та повертатись додому самостійно (думка експертки)

Адвокат Роман Бондаренко коментує:

Якщо неповнолітньою особою завдається шкода, поки вона перебуває у школі, то відповідальність за шкоду, яку заподіяла дитина, несе школа.

У будь-якому випадку малолітня особа не несе відповідальності за пошкоджене майно. Важливе значення має, умисно була завдана шкода чи випадково.

Якщо відбувається умисне пошкодження майна, школа має право звернутися до батьків з проханням щодо відшкодування збитків. Якщо шкільному майну завдано суттєву шкоду і навмисно адміністрація школи має право подати цивільний позов до суду на батьків школяра на матеріальне відшкодування.

Дивіться відео про те, чи варто забороняти гаджети у школі: 

Новини по темі