Курс долара восени або чому хвіст виляє собакою: валютний прогноз та коментар економіста Сергія Фурси у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Прогноз курсу долара та коментар економіста Сергія Фурси у «Сніданку з 1+1»
freepik.com

Чому росте курс долара та чого очікувати у найближчму майбутньому, розказав економіст Сергій Фурса.

Поділитися:

За минулий тиждень комерційний курс валют зріс майже на гривню і зараз коштує в середньому 37 гривень за долар. Чому так сталося, що робити зараз та чого очікувати, розповів економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1".

Що впливає на курс долара

"Реакція людей — чи не найголовніше, що впливає (на курс долара — прим.). Якщо ми згадаємо історію 2015 року, коли "хвіст виляє собакою": якщо ви думаєте, що курс буде падати, ви купуєте долари, і курс падає. Головне — це працювати з очікуваннями. Якщо очікування виходять з-під контролю, ви не можете зупинити цей процес", — розповідає Сергій Фурса. 

Чому останнім часом зріс курс долара

Сергій Фурса зізнається, що ні у кого немає пояснення, чому стався черговий стрибок курсу долара з 35 до 37 грн за долар. Однак економіст припускає, що це пов'язано з тим, що минулого тижня Приватбанк та Монобанк перейшли на картках на ринковий курс. До того всі інші банки перейшли, а Приватбанк та Монобанк тримали курс ближче до офіційного, фіксованого курсу в 29 грн за долар. Приватбанк та Монобанк були останніми, хто утримував курс, що було дуже добре для українських біженців за кордоном. 

Відмову пов'язують з "картковим туризмом", на якому будували схеми, за якими долар потрапляв на "чорний ринок". Після переходу на ринковий курс потрапляння долара на "чорний ринок" стало дорожчим, і саме із чим експерти пов'язують ріст курсу долара. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 250 000 грн на новий бізнес: як Україна планує повертати своїх громадян додому з країн ЄС

Євро зрівнявся з доларом: чому це відбувається

Глобально це нічого не означає, запевняє Сергій Фурса. Наразі це вдібувається через глобальні економічні процеси:

"Економіка США зараз краща, ніж у Європі, у німців вперше торгівельний дефіцит, оскільки їх модель: купуємо дешевий газ у росії і продаємо дорогі товари у Ктай перестала працювати. Просто стали менше продавати, і це тисне на валюту. У світі величезна інфляція. Американський банк вже підняв ставки, а Європейський ще не підняв. Також у світі є побоювання, що нас чекає світова фінансова криза.

Насправді, пара євро-долар не прогнозована. Давно вже всі визнали, що це не можна спрогнозувати".

Інфляція: чого чекати Україні

"Інфляція продовжить шарашити. Очікування були на кінець року 25%. Однак зараз можуть почати переглядати у бік збільшення, оскільки сильний стрибок, до 21% був влітку, коли ціни зазвичай не сильно зростають. Два основні фактори росту інфляції в Україні: зростання цін на паливо та війна. У країнах Європи вона теж росте". 

Фіксований курс валют: що буде, якщо його відпустять

"Якщо його відпустити, він може не зупинитись. У той же час у Національного банку суттєво скорочується резерви, тому восени він може бути вимушений відмовитись від фіксованого курсу, тому що просто не буде сил його тримати. Що буде далі, зара важко сказати". 

Прогноз економіста Сергія Фурси у Сніданку з 1+1:

Новини по темі