Лада Лузіна розповіла про містичні обряди українців на 1 вересня

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У програмі Сніданок з 1+1 українська письменниця, журналіст і драматург відтворила давні магічні традиції українців та розповіла, чому Новий рік наступає 1 вересня, а не взимку.

Поділитися:

Письменниця, журналіст і драматург Лада Лузіна чудово знається на обрядах та ритуалах. Експерт завітала до студії Сніданок з 1+1, аби розповісти про початок нового енергетичного року, про обряди та традиції 1 вересня.

Лада Лузіна привітала глядачів Сніданок з 1+1 з Новим роком. Ні, ви не помилилися, за словами експерта, саме 1 вересня розпочинається новий енергетичний рік. Навіть після запровадження реформи Петра І частина українців продовжувала святкувати новий рік в перший день осені, не зими. 

У народі свято називали День нового вогню. Наприклад, у столиці чоловіки в цей день прикрашали сосну або ялинку стрічками та солодощами, а жінки збирали чортополох на Замковій горі, яка оповита містичними легендами про відьомські шабаші.

Обряд прикрашання чортополоху має свою магію. Лада Лузіна стверджує, що аби ваша заповітна мрія здійнилася, зосередьтеся на думці про неї і зав’яжіть стрічку на гілці рослини. Невідомо, наскільки практика дієва, однак ведуча Сніданок з 1+1 Людмила Барбір таки вирішила проекспериментувати.

Цікаво, що українці поєднували православні та язичницькі традиції. Адже, після прикрашання чортополоху люди брали гілочку рослини додому, мочили її у воді з церкви та висвячували хату.

Новини по темі