Поради батькам: Як уберегти дитину від шахраїв

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Психолог програми Сніданок з 1+1 Наталя Підлісна розповіла, як підготувати дитину до можливих шахрайських схем.

Поділитися:

Поради батькам: Як уберегти дітей від вірусних захворюваньВ Україні набирає обертів новий вид шахрайства. Схема розрахована на маленьких дітей. Злочинці навіть не намагаються ховатися, підходять до неповнолітніх у громадських місцях. Шахраї показують посвідчення працівників правоохоронних органів та просять здати телефони на перевірку, адже неподалік сталася крадіжка гаджетів. Діти без будь-яких сумнівів віддають телефони поліцейським поза законом.

У поліції наголосили, що останнім часом такий спосіб шахрайства дуже розповсюдився. Правоохоронці також зазначають, що спілкування працівників поліції з дітьми без супроводу дорослих, а також вилучання майна є протизаконним. Тож дитині варто пояснити, що дорослий міліціонер з посвідченням може бути не завжди тим, за кого себе видає.

Щоб підготувати дитину до можливих схем шахрайства, психологи радять проговорити можливі діалоги з незнайомцями. Варто будувати стосунки на довірі, щоб у будь-якій ситуації діти не боялися звертатися до вас.

Постійний експерт Сніданок з 1+1 Наталя Підлісна дала поради батькам, як уберегти дітей від шахрайства на вулицях міста.

1. Пропрацюйте з дитиною концепцію ризику в ігровій формі. Продумайте перелік безпечних та небезпечних ситуацій. Кидаючи м’ячик, озвучуйте певну ситуацію. Дитина повинна сказати, на її думку, ця ситуація загрожує їй чи ні.

2. Зобразіть схему, графік чи навіть малюнок, проектуючи усі можливі сценарії розвитку подій, проговорюючи з дитиною можливі наслідки. Потім розмалюйте те, що отримали. Як наслідок, дитина без примусу і легко запам’ятає інформацію і матиме кольоровий посібник.

3. Незалежно від віку, ви повинні знайти систематичний підхід, щоб пояснити дитині її права.

Новини по темі