Права тварин: новий зоозахисний закон забороняє відстрілювати тварин, надавати фотопослуги з ними та залишати тварин у машинах (норми та покарання)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Новий зоозахисний закон: що забороняє. Які покарання встановлює?
Pexels/Charles Roth

Відповідно до нового зоозахисного закону чинності набуває багато заборон щодо жорстокого поводження з тваринами. Для порушників передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Поділитися:

15 липня Верховна Рада підтримала законопроєкт №2351, який впроваджує в Україні європейські стандарти поводження з тваринами. Про нього в ефірі шоу «Сніданок з 1+1» розповідала віце-президентка Асоціації зоозахисників України Марина Суркова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обережно — солона вода! Як захистити собаку від отруєння на пляжі (відео)

Отже, відтепер забороняється:

  • Вбивати тварин для регулювання їхньої чисельності.
  • Жорстоко поводитися з безпритульними тваринами.
  • Залишати тварин в зачинених машинах.
  • Використовувати тварин у рекламі розваг та закладів харчування.
  • Утримувати хижих та рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах чи вдома.
  • Жебракувати з тваринами.
  • Надавати фотопослуги з тваринами.

Виняток до цих заборон – тварини, які утримуються в зоопарках, дельфінаріях та цирках. Щодо них діють інші законодавчі норми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уберегтися від нападу собаки? (історія із життя та поради кінолога)

Покарання за жорстоке поводження з тваринами

Якщо ви бачите факт жорстокого поводження з тваринами чи їхньої експлуатації (яка дуже поширена, наприклад, у курортних місцях), викликайте поліцію. Правоохоронці зобов’язані скласти протокол за ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення і вилучити тварину до моменту проведення суду, якщо є можливість її утримувати. Часто, якщо держава не має можливості утримувати тварину, на допомогу приходять волонтери. За рішенням суду тварину можуть конфіскувати у власника.

Якщо тварина не зазнала тілесних ушкоджень, порушнику загрожує адміністративна відповідальність. Це штраф у розмірі 300-500 неоподаткованих мінімумів.

Якщо ж тварину було покалічено чи вона загинула через протиправні дії, порушнику загрожує кримінальна відповідальність і позбавлення волі строком до 3-х років.

Наразі знизили вік настання відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Відтепер адміністративна відповідальність настає для осіб старше 16-ти років, кримінальна – старше 14-ти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибрати собаку та знайти до неї підхід: радить кінолог Владислав Плахтій

Більше про новий зоозахисний закон дивіться у відео:

Новини по темі