Рослинне молоко чи тваринне: Що корисніше?

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи корисніше рослинне молоко від тваринного: Поради експерта зі здорового харчування

Чим корисні альтернативні види молока та як приготувати його власноруч.

Поділитися:

Рослинне молоко давно з'явилось на полицях супермаркетів, а виготовляти його люди навчилися ще в середні віки. Чим же цікавий цей вид молока? Його використовують як замінник тваринного молока при лактозній недостатності, у кулінарії, вегетаріанському харчуванні та під час посту. А ще рослинне молоко люблять противники молочної продукції і просто люди, яким подобається його смак.

Виготовляється рослинне молоко з горіхів, бобів, насіння, злакових, овочів і навіть квітів. Його жирність, склад нутрієнтів і калорійність залежать від сировини. Але калорійність рослинного молока все одно нижча, ніж у тваринного. Саме це робить його дієтичним продуктом.

Також одним із плюсів рослинного молока є його хороша засвоюваність. І, звісно, відсутність холестерину.

Іноді коров'яче і козяче молоко не засвоюється організмом дорослої людини. Чому так відбувається? По суті, молоко не є необхідним продуктом у раціоні – у нас просто відсутній фермент для його розщеплення. Тому дорослі (не всі!) можуть відчувати дискомфорт при вживанні тваринного молока. Якщо у тебе є подібні відчуття, можеш спробувати рослинне молоко. Зараз його вибір у магазинах досить великий. Найпопулярніші у нас види:

  • Мигдальне молоко. Воно має м'який, приємний смак, містить вітаміни А та Е та в ньому мало калорій – тож мигдальне молоко підходить для дієтичного харчування.
  • Соєве молоко. За вмістом білка його можна порівняти з коров'ячим. Також у ньому є фітоестрогени – вони беруть участь у засвоєнні кальцію в організмі.
  • Рисове молоко. Допомагає знизити рівень холестерину і контролювати рівень цукру в крові.
  • Кокосове молоко. Має солодкуватий смак. Його добре додавати в каву та використовувати у приготуванні десертів. Має високий вміст вітамінів групи В.

Однак, варто зазначити, що виробники в гонитві за поліпшенням смаку промислового рослинного молока часто додають у нього цукор або інші підсолоджувачі, а також консерванти та загусники. Тому уважно вивчай склад продукту перед покупкою.

А ще краще – зроби молоко самостійно. Ось, наприклад, дуже простий рецепт приготування мигдального молока в домашніх умовах.

Нам потрібно:

1. Стакан сирого (НЕ смаженого!) мигдалю.

2. Приблизно 4-5 чашок води.

Приготування: замочи мигдаль на ніч, добре промий. У блендер поклади горіхи й воду. Добре збий і проціди через дрібне сито або марлю. Для смаку можна додати мед, корицю, ваніль. Зберігай мигдальне молоко в холодильнику до трьох днів.

Якщо любиш тваринне молоко і воно не створює дискомфорту в шлунку, пий на здоров'я. Стакан коров'ячого молока може й не викликати у тебе негативних відчуттів. Однак, вони можуть з'явитися при зловживанні продуктом. Норма на день для дорослої людини – один стакан молока, йогурту, кефіру або іншої молочної продукції. Не варто пити їх літрами: пам'ятай, що навіть найкорисніший продукт при зловживанні може негативно вплинути на організм.

Більше порад від експерта зі здорового харчування Лори Філіппової:

1. 5 продуктів, котрі ніколи не їстиме експерт зі здорового харчування

2. Фруктова дієта: Чи справді сприяє схудненню та чим загрожує

3. 5 продуктів, які найкраще підійдуть для подорожей із дитиною

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.

Новини по темі