Вакцини від коронавірусу: міфи і правда про їх створення. Що таке РНК-вакцини? Розповідає біологиня Дарка Озерна

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як роблять вакцини від коронавірусу? РНК-вакцини та етап постмаркетингових досліджень
Facebook/Daria Ozerna

Вже більше половини регіонів України стали «червоними», що привело до сплеску вакцинації. Про те, як насправді створюють вакцини, розповіла біологиня Дарка Озерна.

Поділитися:

Біологиня Дарка Озерна у «Сніданку з 1+1» розповіла, як саме створюються вакцини від коронавірусу, зокрема РНК-вакцини. А також розказала, які саме етапи мають клінічні дослідження вакцин та що таке етап постмаркетингових досліджень.

Дарка Озерна коментує:

Вакцини створюють вже понад 200 років. Цей процес еволюціонує. Вдосконалився технологічний процес створення вакцин, була проведена величезна робота на зменшення їх алергенності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вже не треба крутити головою: процедуру отримання сертифікату вакцинації в «Дії» спростили. Як тепер отримати документ: інструкція

Біологиня розповіла цікаву інформацію про те, як проходять клінічні дослідження вакцин? Отже, коли проводяться клінічні дослідження, вони затверджуються компанією-виробником. Потім вони публікуються у вільному доступі, і вся фахова громадськість має доступ до їх результатів. Дарка Озерна зазначає:

Всі клінічні дослідження публічні і прозорі. Вони мають 3 офіційні етапи перед тим, як вакцини потрапляють у продаж, а 4-й етап – це вже постмаркитингові дослідження.

Що ж таке постмаркетингові дослідження? Це етап, коли вакцина вже потрапляє на ринок, і виробник має можливість отримати доступ до великих даних, проаналізувати їх. Варто розуміти: у 3-й фазі клінічних досліджень беруть участь мільйони людей, добровольців, і всі вакцини, які проходять цю фазу, є безпечними. Але 4-й етап дає можливість краще проаналізувати, як вакцина подіяла на десятки і сотні мільйонів людей, які щеплюються. Це дуже цінно для більш широкого вивчення впливу вакцини на організм. Якщо говорити про вакцини проти коронавірусу, зараз якраз і є етап постмаркетингових досліджень. Дивіться, як медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розвіює міфи про вакцинацію від коронавірусу:

Багатьох людей цікавить, що таке РНК-вакцина? Адже саме до такої групи вакцин належать Pfizer BioNTech та Moderna, якими щепилися і щеплюються багато українців. Біологиня говорить, що РНК-вакцина – це вакцина, діюча частина якої  кодує білок, характерний для патогена. РНК-вакцини виробляють уже давно, тому існуючу методологію взяли для вироблення вакцини проти COVID-19. Це дозволило доволі швидко почати і завершити клінічні дослідження, не пропустивши жодної фази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жовтий" COVID-сертифікат можна отримати одразу після першої дози щеплення проти коронавірусу: як і коли це можна зробити

У РНК-вакцинах є компонент, який у 3-5 випадках на 1 мільйон викликає у людини анафілактичний шок. Ця сполука називається поліетиленгліколь. Дарка Озерна наголошує:

Поліетиленгліколь входить до складу багатьох шампунів, кремів, тоніків, послаблюючих засобів. Доросла людина ймовірно з цим стикалася, тож приблизно може зрозуміти, чи є у неї ризик отримати алергічну реакцію на вакцину?

Але, як уже зазначалося, така алергічна реакція дуже рідкісна. Також слід розуміти, що всі пункти вакцинації обладнані препаратами, якими можна зарадити людині з анафілактичним шоком. Треба лише дотримуватися правил проведення щеплень – бути під кабінетом вакцинації впродовж 30 хвилин після щеплення, і тоді вам не загрожує небезпека.

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. Крім цього, щепитися вакциною (три на вибір) можуть усі відвідувачі прямоефірного шоу «Танці з зірками» (слідкуйте за анонсами).

Новини по темі