"Відкривати душу важче, ніж піти до гінеколога чи проктолога": коли час звернутися по психологічну допомогу та як вибрати "свого" спеціаліста

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Психотерапевт Олег Чабан у "Сніданку з 1+1" визначив критерії, коли людині із психологічними проблемами потрібно звертатися до фахівця.

Поділитися:

Чому українці соромляться ділитися своїми психологічними проблемами? Чому не звертаються по допомогу до фахівців? Розповідає психотерапевт Олег Чабан у «Сніданку з 1+1».

Чому люди нікому не розповідають про свої проблемі та не звертаються до фахівців

  • «вихована» безпорадність
  • вплив менталітету

"Я бачу у цьому лише культурно-ментальний аспект. Цікаво було б порівняти зі статистикою у США та Німеччині. Там люди розуміють, що є фахівці, які отримали освіту та досвід, і які можуть надати допомогу. В Україні ж люди вважають, що це демонструє твою слабкість".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Соромно", "будуть насміхатись" та інші упередження: чому українці не звертаються до психотерапії та яка різниця між психологом, психотерапевтом і психіатром

Коли час звернутися по психологічну допомогу: ознаки, що вам потрібен психотерапевт

  • Проблема не вирішується
  • Безконтрольно вживаються медикаменти
  • Зловживання алкоголем і курінням
  • Втрачається енергія і смак до життя

Критерієм, коли потрібно звертатись до спеціаліста, на думку психотерапевта Олега Чабана є ситуація, коли людина травмує себе та травмує оточуючих.

когда потрібна психотерапія

Як обрати «свого» спеціалиста

Люди досі соромляться іти до психотерапевта, і на це є чимало причин. Найголовніша – це внутрішній опір: 

«Спочатку іде певний опір. Відкривати свою душу важче, ніж піти до гінеколога чи проктолога».

За одним епізодом не можна визначити, чи хороший психолог. Почати відчувати можна приблизно через 10 зустрічей, щоб зрозуміти, чи «свій» спеціаліст.

психолог і психотерапевт

Почастішали візити сімейних пар на психотерапію під час локдауну і психотерапевт Олег Чабан причину вбачає у наступному:

«Люди втомлюються одне від одного, набридають одне одному, їх ситуація загнала: дистанційна робота, локдауни, карантини. Сім’я – це не тільки сидіти поруч та тримати одне одного за руку. Можна провести паралель із домашніми тваринами – у них також є свій ліміт, скільки їх можна гладити, інакше тварина перезбудиться. Жарти і гумор дуже розряджують ситуацію».

Дивіться поради психотерапевта, як впоратись із страхом

Новини по темі